Curtea din Malaezia respinge oferta fostului premier Najib de a revizui cazul de corupție

De Jurnalul Național Actuale Externe 156 citiri
3 min citire

Inrolare trafic.ro
Judecătorul a respins revizuirea cazului lui Najib Razak, declarând că fostul prim-ministru a fost „autorul propriilor nenorociri”.

Instanța supremă din Malaezia a respins cererea fostului prim-ministru Najib Razak, încarcerat, de a-și revizui condamnarea pentru corupție din cauza scandalului de mai multe miliarde de dolari de la fondul de stat 1MDB, punând capăt eforturilor judiciare ale lui Najib de a contesta verdictul de vinovăție.

Najib a fost închis anul trecut după ce Curtea Federală din Malaezia a confirmat un verdict de vinovăție și o pedeapsă de 12 ani de închisoare pronunțată de o instanță inferioară.

Najib, în ​​vârstă de 69 de ani, a susținut că nu a primit un proces echitabil, susținând că un judecător a avut un conflict de interese și că noua sa echipă juridică nu a avut suficient timp pentru a studia documentele cazului.

Dar Tribunalul Federal a respins vineri contestația.

„Nu a existat nicio prejudecată și nici un eșec al justiției”, a spus judecătorul Vernon Ong.

Fostul prim-ministru nu mai poate contesta condamnarea în instanță, dar a solicitat o grațiere regală care, dacă va avea succes, l-ar putea elibera fără să execute întregul mandat de 12 ani.

Ong a spus că un grup de cinci membri a votat 4-1 pentru a respinge cererea lui Najib de revizuire a condamnării.

Nu a existat o eroare judiciară în decizia instanței superioare de anul trecut, a spus el, adăugând că o revizuire a fost acordată doar în „circumstanțe foarte limitate și excepționale”.

„În finalul analizei și ținând cont de toate împrejurările, suntem constrânși să spunem că reclamantul (Najib) a fost autorul propriilor nenorociri”, a spus Ong.

Anchetatorii au spus că aproximativ 4,5 miliarde de dolari au fost furați de la 1Malaysia Development Berhad (1MDB) – co-fondat de Najib în primul său an ca prim-ministru în 2009 – și că peste 1 miliard de dolari au fost furați în conturi legate de Najib.

Najib a fost acuzat după ce a pierdut alegerile generale din 2018. El a fost găsit vinovat de o înalta instanță în 2020 pentru încălcare penală a încrederii, abuz de putere și spălare de bani pentru că a primit ilegal aproximativ 10 milioane de dolari de la SRC International, o fostă unitate a 1MDB. Și-a pierdut toate apelurile.

Fostul premier a pledat constant nevinovat.

Najib, care se află în închisoare din august, a părut abătut când decizia a fost citită. Mai devreme, el a ajuns în instanță escortat de gardienii închisorii și a fost întâmpinat de zeci de susținători.

Soția sa, Rosmah Mansor, care a fost găsită și ea vinovată de corupție anul trecut, a participat la proces.

Najib se confruntă cu alte trei procese legate de grefa la 1MDB și alte agenții guvernamentale.

Sursa – www.aljazeera.com