De ce efectele măsurilor PSD se simt în buzunarele românilor, iar Ungaria au rămas în urmă

De Jurnalul Național Actuale Bani Economie 125 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

În ultimii doi ani, economia României este pe un trend de creștere susținut, iar puterea de cumpărare a românilor începe să depășească state vecine, precum Ungaria. Creșterea economică a țării noastre este confirmată nu doar de instituțiile europene, cât și practic de ungurii care vin să facă cumpărături la noi în țară, atrași de prețurile mici din magazine.

Dacă în anii 90 și chiar început de 2000, românii se uitau mereu la vecinii din Ungaria și constatau că duc o viață mai bună, acum lucrurile s-au schimbat. Țara vecină se dezvoltă mai lent și au o economie cu un ritm de creștere mult sub România. Acest lucru se explică prin politicile și reformele fiscale introduse de Guvernul Ciolacu și îmbunătățirea semnificativă a nivelului de trai al românilor.

Datele recente publicate de Eurostat arată că salariile în România le-au depășit pe cele din Ungaria în anul precedent, marcând un moment istoric în creșterea nivelului de trai al românilor. Această creștere economică se reflectă și în consumul populației, iar România a înregistrat o creștere mai stabilă în acest sens comparativ cu Ungaria. Cu alte cuvinte, românii pot cumpăra acum mai mult decât ungurii, după toți indicatorii, relatează presa din Ungaria.

În plus, decalajul în ceea ce privește salariile între cele două țări s-a redus treptat în ultimii zece ani, ajungând să dispară aproape complet în prezent. În timp ce România a înregistrat o recuperare dinamică în privința salariilor, Ungaria pare să se confrunte cu dificultăți în menținerea unui nivel competitiv al veniturilor și consumului.

România a depășit Ungaria la PIB per locuitor raportat la puterea de cumpărare

Politicile economice propuse de PSD au avut un impact semnificativ asupra României, conducând la o evoluție pozitivă a economiei și la o creștere semnificativă a nivelului de trai al populației. Datele Eurostat arată că România a reușit să ajungă din urmă și să depășească Ungaria în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare (PPC). Această realizare semnificativă reflectă eficacitatea politicilor economice implementate, care au stimulat creșterea economică și au contribuit la îmbunătățirea puterii de cumpărare a cetățenilor români.

Practic, unul dintre aspectele notabile este fenomenul turismului pentru cumpărături din Ungaria în România, care a crescut în ultimele luni. Această tendință este alimentată de politica guvernamentală a PSD de a plafona adaosul comercial la alimentele de bază, determinând astfel scăderea prețurilor și sporește atractivitatea pentru consumatorii maghiari care caută alternative mai accesibile în România. Această schimbare în preferințele de cumpărături evidențiază avantajele economice aduse de politica guvernamentală.

În contextul financiar, PIB-ul pe cap de locuitor al României raportat la paritatea puterii de cumpărare s-a apropiat de cel al Ungariei, iar anul trecut l-a depășit. Această performanță indică faptul că România se află pe o traiectorie ascendentă în ceea ce privește puterea economică și nivelul de trai al populației, demonstrând beneficiile măsurilor luate de guvernul PSD în sprijinul creșterii economice și al prosperității sociale.

Pe termen lung, România a făcut pași importanți în reducerea decalajului economic față de alte țări europene. De la aderarea la UE, când avea un PIB pe cap de locuitor sub 40% din media UE, România a reușit să ajungă acum la 78%.

Sursa – www.antena3.ro