De ce iese uneori țuica tulbure?

De Jurnalul Național Actuale Agricultură 305 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

În general, ţuica este considerat un adevărat medicament de mulți, iar în fiecare toamnă este preparată de români. Protejează inima și combate bolile de stomac și de bilă, dacă este consumată cu măsură. Însă, țuica poate ieși și tulbure dacă nu respectați anumite reguli atunci când o preparați.

De ce iese țuica tulbure, de fapt?

Se ştie bine că ţuica naturală este băutura iubită de toată lumea, iar atunci când este preparată, diverse reacții chimice au loc. Astfel, această băutură aduce beneficii organismului uman, dar cauzează și probleme, în funcție de cantitatea consumată.

Cu toții vrem ca țuica să fie cât mai limpede, însă există cazuri în care aceasta poate să iasă tulbure. Din fericire, tulburarea se poate înlătura foarte ușor prin filtrare. Cu toate acestea, odată cu substanțele responsabile cu murdărirea distilatului rămân în filtru și arome bune, prin urmare, se reduce calitatea băuturii.

Prin filtrare putem obține un rachiu care poate rezista la diverse temperaturi fără să se tulbure. De asemenea, se poate obține un rachiu limpede și fără filtrare, atât timp cât toți pașii pregătirii rachiului sunt făcuți corespunzător.

Unde trebuie depozitate sticlele de țuică naturală?

În primul rând, țuica nu se depozitează niciodată în frigider, deoarece se poate tulbura. Trebuie ținut și consumat la temperatura camerei. De asemenea, distilatele cu mai puțin de 45% alcool se tulbură frecvent, mai ales dacă sunt ținute în locuri foarte reci.

De asemenea, la turnarea în sticle, rachiul trebuie să aibă 20 de grade Celsius. Acesta se dilată la cald și se contractă la rece. Prin urmare, 20 de grade Celsius este temperatura la care se măsoară conținutul de alcool și cantitatea îmbuteliată.

După, distilatul trebuie să fie ținut cel puțin câteva săptămâni într-un loc cald și ferit de lumină, deoarece alcoolul și apa trebuie să se contopească. Țuica de calitate trebuie să aibă un gust armonios și blând. Dacă aveți senzație că arde pe limbă și pe gât, înseamnă că țuica nu este de calitate.

 

Cum se obține o țuică de calitate?

Primul pas pentru a obține o țuică foarte bună este calitatea fructelor și prepararea lor. Fructele trebuie să treacă prin câteva etape înainte de a putea fi fermentate. Cei mai importanți pași sunt: spălarea, îndepărtarea sâmburilor și zdrobirea.

Un alt lucru important de care trebuie să țineți cont este alegerea vaselor în care va avea loc acest proces. În funcție de volumul total al fructelor, vasele pot fi: de lemn, bazine de fermentare sau rezervoare de polstif. Cele din urmă sunt vase de polistiren de înaltă densitate care sunt neutre din punct de vedere aromatic.

De asemenea, distilarea borhotului de fructe este un alt pas esențial. Distilarea reprezintă trecerea unui lichid în stare de vapori, prin fierberea acestuia într-un vas închis și condensarea vaporilor rezultați într-un sistem răcitor. Atunci când vorbim despre băuturile alcoolice, distilarea implică extragerea alcoolului etilic.

Sursa – playtech.ro