De ce nu trebuie să mai folosești vreodată scobitori?

De Jurnalul Național Actuale Lifestyle 156 citiri
3 min citire
 

Cei mai mulți dintre oameni nu concep ca după masă să nu folosească scobitoarea. Astfel, scobitorile sun foarte folosite, atât de copii, precum și de către adulți. De ce nu trebuie să mai folosești vreodată scobitori, au anunțat specialiștii care îți dezvăluie cât sunt de periculoase.

Specialiștii ne sfătuiesc să nu mai folosim sobitori

Atunci când mâncăm, alimentele rămân blocate între dinți, astfel că folosim scobitori pentru a îndepărta resturile alimentare.

Scobitorile afectează gingiile și dinții

Contrar convingerilor personale, folosirea scobitorilor pentru a îndepărta resturile alimentare dintre dinți este dăunătoare pentru sănătatea gingiilor și a dinților, acestea fiind afectate.

Însă, experții spun că utilizarea scobitorilor nu este bună pentru că scobitorile de astăzi sunt mai mult decât lemn și plastic, care pot fi bune la început, dar care mai târziu provoacă daune danturii.

Scobitorile ar trebui folosite foarte rar

Astfel, în timp ce o scobitoare poate fi eficientă din când în când dacă nu aveți ață dentară, există un risc la care vă supuneți.

Oamenii nu ar trebui să folosească scobitorile în fiecare zi și nici măcar săptămânal. Scobitorile sunt bucăți mici de lemn care se pot rupe. Dacă scobitoarea se rupe, lemnul se poate sparge, blocându-se în gingii.

Dacă s-a perforat țesutul gingival cu scobitoarea se deschide astfel o cale liberă pentru ca bacteriile să se deplaseze și să provoace o infecție.

Medicii stomatologi știu când un pacient folosește scobitori

De fapt, medicii dentiști își pot da seama când un pacient folosește scobitori, pentru că leziunile gingivale sunt evidente în timpul examinărilor dentare.

„Scobitorile există încă de acum mii de ani, fiind descoperite dovezi despre utilizarea așchiilor pentru curățarea dinților. Folosirea scobitorilor nu este scutită de riscuri când vine vorba de dinți.

Riscurile utilizării scobitorilor sunt reprezentate de:

– scobitorile se pot rupe și pot rămâne așchii în/sub gingie, acest lucru ducând de cele mai multe ori la abcese (puroi) gingivale;

– scobitorile pot fi purtătoare de bacterii, bacterii ce ajung să colonizeze gingiile și dinții odată cu folosirea acestora;

– scobitorile pot duce la lezarea dinților si a lucrărilor dentare;

– înghițirea scobitorilor poate duce la deces. La nivel mondial, în fiecare an se înregistrează în jur de 900 de decese datorate inghițirii scobitorilor (sufocare).

Pentru a evita riscurile enumerate mai sus, cea mai indicată soluție este de a folosi ața dentară sau irigatorul bucal (dușul bucal)”, a explicat dr. Remus Grecea, medic stomatolog, potrivit dcmedical.ro.

 

Nu în ultimul rând, scobitorile pot provoca chiar moartea, cum este cazul unui bărbat care a fost la un pas de deces după ce a mușcat dintr-un sendviș în care se afla o scobitoare.

Sursa – playtech.ro