Debitul Dunării, în scădere până la 5.300 mc/, o scădere peste media în ianuarie – 4.950 mc/s

158

În săptămâna 18- 24 ianuarie, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere până la valoarea de 5.300 metri cubi/secundă, situându-se însă peste media multianuală a lunii ianuarie (4.950 mc/s), arată prognoza săptămânală realizată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până pe 24 ianuarie 2021.

În scădere vor fi şi în aval de Porţile de Fier, pentru luna ianuarie.

Astfel, debitul maxim estimat al Dunării este de 6.500 mc/s, faţă de valoarea medie multianuală de 4.950 mc/s, iar cel minim de 3.500 mc/s.

Iar în intervalul 18 – 24 ianuarie, prognoza pentru râurile din România arată că debitele medii zilnice vor fi în scădere, însă formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) existente pe râurile din zonele montane din nordul, vestul, centrul şi estul ţării vor fi în extindere şi intensificare şi îşi vor face apariţia pe majoritatea râurilor din ţară, estimează INHGA.

„Îşi vor face apariţia podurile de gheaţă pe râurile mici din zonele de deal şi munte din nordul, centrul şi estul ţării, urmând să predomine pe cele din zonele montane din nordul şi centrul ţării spre sfârşitul intervalului de prognoză. Se vor intensifica şi curgerile de năboi (zăpadă îngheţată în albie) pe râurile din vestul, centrul, nordul şi nord – estul ţării”, avertizează hidrologii.

Însă pentru prognoza pe trei luni, emisă de INHGA, regimul hidrologic în prima lună din 2021 se va situa peste mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Ialomiţa, Buzău, Rm.Sărat şi Putna şi între 80-100% din mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu, Olt superior şi mijlociu, Argeş, Trotuş, Bistriţa, Moldova, Suceava, pe cursul Siretului şi pe râurile din Dobrogea.

Dar şi pentru regimul hidrologic va fi între 50-80% din mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, era, Cerna şi Prut, între 30-50% pe râurile din bazinele: Crasna, Barcău Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Olt inferior şi Vedea, în timp ce pe râurile din bazinul Bârladului se va situa sub 30% din normalele lunare pe râurile din bazinul Bârladului.

În contextul meteorologic, în prima decadă a lunii ianuarie 2021, formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri) prezente izolat doar pe unele râuri mici din zona de munte din nordul Moldovei se vor menţine, apoi acestea vor avea intensităţi şi extinderi variabile, în funcţie de evoluţia precipitaţiilor şi a temperaturilor.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata