Deputatul Adrian Wiener: Riscul cel mai mare nu este vaccinul, ci nevaccinarea

193

Marţi, deputatul Adrian Wiener (USR Arad) a anunţat, că s-a imunizat împotriva COVID-19 şi a explicat, într-o postare pe Facebook, că serul este unul eficient şi sigur, produs fără să se sară etapele de testare, iar „riscul cel mai mare nu este vaccinul, ci nevaccinarea”.

„M-am vaccinat cu convingerea că e un gest de responsabilitate, că nu voi fi o verigă în lanţul de perpetuare a transmiterii comunitare a acestei boli. Nu, vaccinul anti-COVID-19 nu modifică ADN-ul uman; ARN-ul mesager pe care îl conţine nu intră în nucleul celulei umane, acolo unde se află ADN-ul. Doar dă instrucţiuni celulelor de la locul injectării să producă proteina virală Spike, care la rândul ei va determina sistemul imun să producă anticorpi care protejează împotriva îmbolnăvirii. Molecula de ARNm din vaccin este degradată în organism după aproximativ două zile”, a scris Adrian Wiener, medic şi fost coordonator al Spitalului COVID-19 din Arad.

Deputatul a explicat în postare că „nu s-au sărit etapele de testare înainte de a ajunge sa fie administrat (vaccinul – n.r.)”.

„Tehnologia de utilizare a ARNm la om datează de prin 2011, iar acum, graţie unui efort colectiv uriaş, acest vaccin a trecut prin toate stadiile de evaluare a siguranţei şi eficacităţii – studii pe animale şi trei etape de studiu la om – faza 1, faza 2, faza 3. Faza a 3-a a inclus 40.000 de participanţi şi a început în iulie. Nu au fost modificate pentru acest vaccin regulile de aprobare de către FDA sau Agenţia Europeană a medicamentului; evaluarea datelor s-a făcut însă în timp real, după fiecare etapă şi nu la sfârşitul tuturor etapelor studiului, ca de obicei, pentru a câştiga timp. Toate standardele de siguranţă şi eficacitate au rămas la fel”, afirmă deputatul.

Medicul Adrian Wiener afirmă că imunitatea indusă de vaccinare „este foarte eficientă şi foarte specifică”.

„Infecţia cu SARS-CoV-2 determină sinteza mai multor tipuri de anticorpi, îndreptaţi împotriva mai multor componente ale virusului; unii ineficienţi sau chiar dăunători. Spre deosebire, vaccinul determină sinteza unui singur tip de anticorpi specifici – împotriva proteinei Spike, anticorpi care împiedică intrarea virusului în celula umană. Şi deci infecţia”, a mai scris deputatul.

În opinia sa Adrian Wiener afirmă că majoritatea bolilor cronice nu contraindică vaccinarea.

„Dimpotrivă, cu cât riscul dezvoltării unei forme severe/critice de boală în urma infecţiei cu SARS-CoV-2 e mai mare, cu atât mai mare e şi beneficiul vaccinării. Riscul cel mai mare nu este vaccinul, ci nevaccinarea”, a încheiat Adrian Wiener.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Arad au declarat, marţi, pentru AGERPRES, că în prima zi a campaniei de vaccinare din judeţ, serul a fost administrat unui număr de 240 persoane angajate în unităţile sanitare.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata