Despre sănătatea intestinală: Tot ce trebuie să știi

De Continut Sponsorizat Publicitate Sănătate 81 citiri
6 min citire
Fiind un subiect din ce în ce mai discutat în ultima perioadă, majoritatea persoanelor încep să devină conștiente de importanța sănătății intestinale pentru bunăstarea generală. Intestinul conține trilioane de microorganisme, inclusiv soiuri benefice și dăunătoare. În mod colectiv, acestea formează ceea ce este cunoscut sub numele de „microbiomul nostru intestinal”. Menținerea unui echilibru sănătos al microorganismelor în microbiom este crucială. Factori precum dieta, exercițiile fizice, medicamentele și chiar genetica pot afecta compoziția și diversitatea acesteia, influențând starea ta de sănătate. Sănătatea intestinală afectează o mulțime de aspecte diferite ale bunăstării, de la starea de spirit la imunitatea noastră. Cu toate acestea, întreaga vâlvă stârnită în jurul acestui subiect poate aduce multă confuzie pentru cei interesați, de aceea, specialiștii MediHelp au centralizat câteva dintre informațiile cu adevărat relevante legate de sănătatea intestinală.

De ce este sănătatea intestinală importantă

Crezi sau nu, microbiomul intestinal este fundamentul sănătății tale. O bună sănătate intestinală apare atunci când există un echilibru între bacteriile utile și cele potențial dăunătoare, aflate în sistemul digestiv. Acest echilibru duce la digestia corespunzătoare a alimentelor pe care le consumi, absoarbe nutrienții și îi folosește pentru a te alimenta și a menține buna funcționare a corpului. Deci, dacă intestinul tău este dezechilibrat și sistemul tău imunitar nu funcționează corect, nici serotonina și hormonii nu o vor face, ceea ce va duce la o stare de sănătate precară.

Intestinul tău este, de asemenea, locul în care corpul scapă de deșeurile metabolice și de toxine. Cu toate acestea, dacă ai un intestin nesănătos, corpul tău se va lupta să scape de acele toxine. Dacă se întâmplă acest lucru, poate provoca multe probleme, inclusiv oboseală cronică, boli cronice și inflamație în întregul corp. De aceea oamenii se confruntă cu simptome precum diareea, constipația, gazele, durerile articulare etc. Dacă aceste simptome devin grave, sfatul nostru este să ceri ajutorul unui specialist. Pentru cei ce dețin o asigurare medicală privată va fi mult mai ușor pentru că pot alege oricând clinica, dar și medicul specialist la care doresc să se trateze.

Cum îți poate afecta organismul

Există mai mulți factori ce pot contribui la o sănătate precară a intestinului, însă unii dintre cei mai comuni sunt stresul, care poate crește permeabilitatea intestinală înclinând balanța către un dezechilibru de bacterii mai rele decât bune în intestin. De asemenea, alimentația precară, ce dăunează bacteriilor benefice din intestin și provoacă inflamații, dar și utilizarea antibioticelor și antiacidelor pe termen lung, ce pot ucide bacteriile benefice care trăiesc în intestin.

Un intestin nesănătos poate da naștere diverselor simptome precum balonare, constipație și diaree, dar se poate prezenta și sub multe alte forme. Tulburările autoimune precum boala Hashimoto, artrita reumatoidă, diabetul de tip 1 și scleroza multiplă (SM), în care sistemul imunitar atacă diferite părți ale corpului, pot fi, de asemenea, un semn al unui intestin nesănătos. Durerile de cap, concentrarea și memoria slabă, oboseală, durerea cronică, problemele de somn și problemele cu poftele sau dispoziția proastă, sunt, de asemenea, simptome și indicatori critici ai unui microbiom sărac. Sfatul nostru este că atunci când te confrunți cu mai multe dintre aceste condiții, să apelezi la ajutorul specialiștilor pentru a afla exact care este cauza. Dacă nu deții deja o asigurare medicală privată internațională, care să faciliteze conectarea cu medicii specialiști mult mai rapid, poți cere o ofertă chiar acum.

Cum poți menține sănătatea intestinală

Sănătatea intestinală poate fi menținută sau îmbunătățită prin adoptarea unui regim alimentar bogat în fibre și probiotice, care susține creșterea microorganismelor benefice în tractul digestiv. De asemenea, se recomandă evitarea alimentelor procesate, bogate în grăsimi, care pot afecta flora intestinală. Practicarea unei activități fizice regulate și dormitul suficient sunt esențiale pentru reducerea nivelului de stres și menținerea sănătății intestinale.

Metode precum mindfulness și terapia prin meditație au arătat că pot reduce inflamația și îmbunătăți travaliul sistemului digestiv. Pentru pacienții care au nevoie de un ajutor suplimentar, probioticele pot fi un tratament util, iar pentru unii, poate fi necesar și un tratament medicamentos prescris de un specialist. Este important să se abordeze întâi elementele de baza ale menținerii sănătății intestinale și apoi să se continue cu tratamente suplimentare, dacă este necesar.

Sănătatea intestinelor este un element foarte important pentru sănătatea generală a fiecăruia. Dacă și tu vrei să rămâi sănătos, ia în considerare sfaturile oferite mai sus, iar dacă simți că ai nevoie ajutorul unui medic specialist, nu ezita să apelezi la acesta. Totodată, nu uita de asigurare de sănătate privată care este aliatul tău de nădejde oricând o problemă medicală își face simțită prezența!