Deţinerea unei pisici, ar putea dubla riscul unei persoane de a suferi tulburări legate de schizofrenie

De Jurnalul Național Actuale Sănătate 87 citiri
5 min citire
În cadrulunei noi analize efectuată de cercetătorii australieni sugerează că pisicile, ca animale de companie, ar putea dubla riscul unei persoane de a suferi tulburări legate de schizofrenie. Această teorie a provocat dezbateri aprinse cu privire la relația enigmatică dintre compania felinelor și sănătatea mintală, scrie The Brighter Side.

Astfel, cercetarea a fost condusă de psihiatrul John McGrath și echipa sa de la Centrul Queensland pentru Cercetare în Sănătate Mintală. Aceștia au analizat un număr de 17 studii care se întind pe o perioadă de patru decenii, provenind din 11 țări diferite, printre care intră și SUA și Regatul Unit.

Există o asociere între pisici, ca animale de companie, și șansele crescute de a dezvolta tulburări legate de schizofrenie

Scopul a fost acela de a dezlega legătura dintre pisici, ca animale de companie, și incidența afecțiunilor legate de schizofrenie.

În concluziile sale, ”Am găsit o asociere între pisici, ca animale de companie, și șansele crescute de a dezvolta tulburări legate de schizofrenie”, a declarat dr. John McGrath, autorul principal al studiului.

Această descoperire a provocat interesul pentru o ipoteză lansată pentru prima dată într-un studiu din anul 1995: ideea că expunerea la parazitul Toxoplasma gondii, care se întâlnește în mod obișnuit la pisici, ar putea fi un potențial declanșator al schizofreniei.

De vină ar fi parazitul Toxoplasma gondii!

Toxoplasma gondii, un parazit în mare parte inofensiv, se transmite prin diferite mijloace. El se transmite inclusiv prin carnea insuficient gătită și apa contaminată. Cu toate acestea, cea mai bună cale de transmitere este prin contactul cu o pisică infectată sau cu fecalele acesteia.

Se estimează că 40 de milioane de oameni numai în Statele Unite ar putea găzdui acest parazit. Adesea, nu au niciun simptom perceptibil. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit efecte deosebite asociate cu infecțiile cu T. gondii.

Odată ajuns în corpul uman, T. gondii are capacitatea:

-de a se infiltra în sistemul nervos central
-de a influența neurotransmițătorii

De-a lungul timpului, acest parazit a fost legat de:

-o serie de modificări ale personalității
-apariția simptomelor psihotice
-dezvoltarea anumitor tulburări neurologice, inclusiv schizofrenia

Simpla prezență a unei asocieri între a avea o pisică și tulburările legate de schizofrenie nu stabilește definitiv cauzalitatea. De asemenea, nici nu confirmă că parazitul a fost transferat de la o pisică la om.

De exemplu, un studiu din cele 17 nu a găsit nicio asociere semnificativă între deținerea unei pisici, înainte de vârsta de 13 ani, și dezvoltarea ulterioară a schizofreniei.

Cu toate acestea, s-a descoperit o legătură notabilă atunci când deținerea pisicilor a fost restrânsă la un anumit interval de vârstă (între 9 și 12 ani). Asta sugerează că intervalul de timp critic pentru expunerea pisicilor rămâne incert.

pisica termoficare calorifer incalzire

Studiile nu pot dovedi definitiv o relație cauzală

Cincisprezece din cele 17 studii examinate au fost studii caz-control, care nu pot dovedi definitiv o relație cauzală și adesea nu reușesc să țină seama de factorii care ar fi putut influența atât expunerea, cât și rezultatul.

Mai mult, un număr notabil al studiilor revizuite au fost considerate de calitate scăzută, limitare recunoscută chiar de autori.

Consecvența constatărilor din diferitele studii ridică, de asemenea, întrebări. În timp ce studiile de calitate superioară au indicat asocieri în modele neajustate, aceste legături ar fi putut fi influențate de alți factori care nu au fost luați în considerare.

În Statele Unite, un studiu care a implicat 354 de studenți la psihologie nu a reușit să stabilească o legătură între deținerea pisicilor și scorurile de schizotipie.

Cu toate acestea, cei care au fost mușcați de pisică au prezentat scoruri mai mari, sugerând un rol potențial al incidentelor legate de feline în influențarea rezultatelor sănătății mintale.

Sursa – www.capital.ro