Din ce cauză, mai mulți români au casat mașinile, dar nu vor primi niciun ban din programul Rabla?

De Jurnalul Național Actuale Auto 89 citiri
5 min citire
Mai mulți români se confruntă cu o situație ce pare greu de crezut. Și-au casat mașinile, însă nu vor primi niciun ban din programul Rabla. Autoritățile au explicat care a fost greșeala pe care au făcut-o cei 16, însă oamenii sunt deciși să își facă dreptate în instanță și să își recupereze măcar o parte din prejudiciu.

„Suntem 16 persoane în această speță”

Planurile mai multor români au fost date peste cap de o singură greșeală. Este vorba despre 16 persoane din micul oraș Târgu Frumos, care și-au dat mașinile la casat, autoturismele au fost distruse, însă nu vor primi niciun ban din programul Rabla, așa cum credeau că se va întâmpla.

Oamenii reclamă faptul că nimeni din partea autorităților nu s-a ocupat de verificare dosarelor depuse de ei, pentru a le confirma eligibilitatea, înainte ca automobilele să fie casate.

În afirmaţiile lor, „Suntem 16 persoane în această speță. Am pierdut mașinile, le-am casat și au rămas și casate, și cu prejudiciul. A fost publicat, pe pagina de Facebook a primăriei, Programul Rabla Local, unde se specifica faptul că trebuie aduse copie după buletin, copie după cartea de identitate a mașinii și copie după certificat.

Majoritatea, de exemplu, eu, pe data de 8 octombrie, am depus, până pe data de 30 octombrie nu s-a întâmplat nimic. Pe 30 octombrie am primit mail că avem 30 de zile la dispoziție să ducem mașina spre casare, să luam certificatul de distrugere și certificat de radiere pe care ni-l va elibera Poliția Rutieră.

Am sunat fiecare, am găsit la Pașcani undeva unde acceptă rabla, am dus mașinile, am scos certificatul de distrugere, am mers din nou la Primărie (n.r. – Primăria Târgu Frumos) și a rămas să așteptăm”, a povestit unul dintre cei 16 români, potrivit BZI.

Și-au casat mașinile, dar nu vor primi niciun ban din programul Rabla

Unul dintre ei, Ionuț Apetrei, a povestit că după ce a încheiat demersurile necesare, a primit un plic cu un document prin care era informat că nu este eligibil pentru Programul Rabla. Mai mult, bărbatul susține că ar fi fost îndemnat chiar de funcționarii din cadrul Primăriei să-și caseze mașina.

Astfel, „Au trecut 6 zile, au început cei de la primărie să ne sune, să ne spună să sunăm în locul unde le-am dus spre distrugere, să întârzie cu casarea pentru că trebuia să semnăm contractele și că speră să nu pierdem rabla. Numai că imediat după 2 ore au apărut și certificatele de radiere la mașini. Acum am primit cu toții plic că suntem neeligibili pentru că autoturismele sunt Euro 4”, continuat acesta, pentru sursa citată.

 

Bărbatul recunoaște că poartă o parte din vină, că ar fi trebuit să se informeze mai bine, însă susține că „și funcționarii din primărie trebuiau să verifice acele dosare, să nu forțeze lumea să caseze mașinile și să rămână păgubiți. După ce am mers și am făcut scandal, mă trezesc că mai trebuia un act de pe la ANAF, deci ei, ca funcționari, nu au citit deloc ghidul”.

Ce spun autoritățile?

Din păcate, se pare că oamenii nu au șanse prea mari să își recupereze paguba.  Primarul orașului, Ion Vătămanu, a declarat că au fost puse la dispoziția oamenilor toate informațiile cu privire la eligibilitatea pentru programul Rabla Local.

În afirmaţiile sale, „Dumnealor când au auzit de program au mers și și-au radiat mașinile și le-au casat, iar acum așteaptă, dar nu trebuiau să fie Euro 4, de la Euro 3 se casează.

Ei nu au citit să vadă ce este valabil pentru programul Rabla și acum vin la noi că au casat autoturismele. Noi (n.r. – Primăria Târgu Frumos ) i-am înștiințat că programul Rabla Local este valabil numai pentru cei care au mașini și sunt în proprietate de cel puțin 5 ani, care au sub Euro 4.

Primăria a oferit toate informațiile. Nu au făcut cu noi contract, nu au făcut nimic”, a transmis primarul orașului Târgu Frumos, Ion Vatamanu.

 

Sursa – playtech.ro