După ciocnirea cu drone, este mai probabilă confruntarea directă între Rusia și SUA?

Kiev, Ucraina – Părea o manevră deliberată a unui pilot priceput care a dus la prima ciocnire militară directă între Statele Unite și Rusia de când Moscova a invadat Ucraina.

Două avioane de luptă rusești s-au apropiat marți dimineața de o dronă americană care zbura pe cerul azur, fără nori, deasupra apelor internaționale din Marea Neagră.

Unul dintre avioanele rusești Su-27 a lansat un flux de combustibil pentru avioane pe drona MQ-9 Reaper, provocând oprirea camerelor sale.

Apoi Su-27 a lovit elicea lui Reaper, făcând-o să se prăbușească în mare, a spus Pentagonul.

Se spunea că Reaper era o „dronă de recunoaștere” și nu avea arme, deși aeronava fără pilot cu o anvergură a aripilor de 26 de metri (85 de picioare) a fost proiectată ca un „vânător-ucigaș” înarmat cu bombe și rachete ghidate cu laser.

A fost cea mai semnificativă ciocnire directă între superputeri de la începutul războiului din Ucraina, în februarie.

Incidentul de marți a avut loc în largul coastei Crimeei, bijuteria din coroana președintelui rus Vladimir Putin, care fusese anexată din Ucraina în 2014.

Moscova a subliniat în repetate rânduri că este îngrijorată de siguranța Crimeei – unii observatori occidentali ar spune că Rusia este mai degrabă paranoică – iar nevoia unui „pod de uscat” între Rusia și peninsula Mării Negre a fost unul dintre principalele motive pentru care Kremlinul a început războiul.

SUA au lansat un videoclip filmat de drona care a fost forțată să se prăbușească în Marea Neagră după ce a fost interceptată de două avioane de luptă rusești în spațiul aerian internațional

 

Moscova a spus că a avertizat SUA să nu intre în zona a ceea ce Kremlinul numește „operațiune militară specială” în Ucraina.

Ministerul rus al Apărării a declarat că avioanele Su-27 au zburat drona în timp ce zbura către granița cu Rusia și avea transponderul oprit.

Acesta a avertizat că incidentul poate duce la o „escaladare” în bazinul Mării Negre.

„Zborurile vehiculelor strategice fără pilot americane în apropierea coastei Crimeei au un caracter provocator, creând un pretext pentru escaladarea zonei Mării Negre”, se arată într-un comunicat.

„Forță echilibrată”

Deci, doborârea Secerătorului a devenit un casus belli și există riscul unei confruntări militare directe între Statele Unite și Rusia?

Experții spun că este puțin probabil.

Rușii sunt „obsedați morbid de răspunsuri”, potrivit principalului analist militar al Ucrainei.

Doborârea dronei a fost o răzbunare pentru daunele aduse unei aeronave rusești cheie la sfârșitul lunii februarie, spune generalul-locotenent Ihor Romanenko, fostul șef adjunct al Statului Major General al Forțelor Armate ucrainene.

Un atac cu dronă pe un aerodrom din Belarus pro-rus la nord de granița cu Ucraina a vizat unul dintre cele nouă avioane B-50 care pot identifica locațiile unităților de apărare aeriană ucraineană.

„Luptătorii de gherilă” belaruși au revendicat atacul, iar avionul avariat a fost dus înapoi în Rusia.

Washingtonul ar trebui să răspundă la doborârea dronei cu o forță „echilibrată”, a spus Romanenko.

„Trebuie să existe pedepse, financiare și demonstrative”, a spus el pentru Al Jazeera.

SUA ar trebui să folosească „forță echilibrată care să nu provoace un război mondial și utilizarea armelor nucleare. Asta vor înțelege rușii”, a spus el.

El a spus că un conflict mai mare este exclus, deoarece principalul obiectiv al NATO în a ajuta Ucraina este „să nu escaladeze” războiul care continuă.

Occidentul a cheltuit zeci de miliarde pentru ajutor militar Ucrainei, dar a fost extrem de atent să nu aprindă flăcările celui mai sângeros conflict armat din Europa de la al Doilea Război Mondial.

Un alt expert este de acord că doborârea a fost răzbunarea Rusiei – dar pentru un alt incident demonstrativ.

Sâmbătă, un avion de război american B-52 a survolat Marea Baltică și s-a apropiat de o insulă rusă din apropierea Golfului Finlandei.

„Acesta este un fel de avertisment”, a declarat Nikolay Mitrokhin, istoric la Universitatea din Bremen din Germania, pentru Al Jazeera.

„Dar efectul va fi invers – în trei luni, cel mai târziu, avioanele de luptă occidentale vor fi în Ucraina, iar „voluntari (occidentali) pensionari” le vor pilota”, a spus el.

Consolidare

Incidentul cu drone este contraproductiv pentru Kremlin, deoarece va stimula sprijinul public neclintit pentru Ucraina în Statele Unite, a spus un alt observator.

„Dărâmarea dronei a dus la o consolidare și mai mare a elitelor politice americane în Rusia”, a declarat Pavel Luzin, analist al apărării la Jamestown Foundation, un think tank din Washington, DC, pentru Al Jazeera. „Acesta este rezultatul principal de până acum”, a spus el.

Chiar dacă președintele american Joe Biden a spus că Washingtonul va sprijini Ucraina „atâta timp cât este nevoie” pentru a triumfa asupra Rusiei, sondajele arată că americanii susțin mai puțin să ajute Kievul cu arme.

Patruzeci și opt la sută dintre americani au declarat că sunt în favoarea ajutorului militar acordat Ucrainei, iar 29 la sută se opun acestuia, potrivit unui sondaj al The Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research, publicat la mijlocul lunii februarie.

În mai 2022, 60% dintre americani au susținut ajutorul, se spune.

Între timp, candidații republicani la președinție, fostul președinte Donald Trump și guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, au spus că sprijinirea Ucrainei contrazice interesele strategice ale SUA.

Da vina pe SUA

Pentru Moscova, coliziunea i s-a părut un pretext pentru a egala Rusia și SUA drept „mari puteri”.

„Orice incidente care provoacă o confruntare a două mari puteri, două dintre cele mai mari puteri nucleare ale lumii, prezintă întotdeauna riscuri foarte serioase. SUA nu pot decât să înțeleagă”, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov în declarații televizate.

Un analist militar ucrainean a spus că incidentul cu drone a fost încercarea disperată a Moscovei de a începe discuții directe cu SUA, în timp ce Kremlinul încearcă să găsească o cale de ieșire din mlaștină.

Obiectivele inițiale ale Moscovei de a ocupa capitala Ucrainei, Kiev, și de a înlocui guvernul președintelui Volodimir Zelenski cu marionete pro-Kremlin au eșuat.

„Din partea rusă, pare un „atac informațional” (o încercare) de a începe negocierile cu americanii”, a declarat colonelul ucrainean în retragere Roman Svitan pentru site-ul web Nastoyashchee Vremya.

Chiar dacă Pentagonul a spus că a șters memoria dronei, Rusia ar putea încerca, de asemenea, să scoată resturile dronei și să le studieze.

„Ne vom analiza cu siguranță”, a declarat Nikolai Patrushev, un aliat de multă vreme al lui Putin și secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, în declarații televizate.

Sursa – www.aljazeera.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata