Durerea de spate, una dintre cele mai frecvente dureri

De Jurnalul Național Actuale Sănătate 112 citiri
4 min citire
În general, procentul de 80% dintre oameni au dureri de spate la un moment dat, de fapt, mai mult de 80% dintre oameni vor experimenta dureri de spate, mai devreme sau mai tîrziu.

Concret, partea inferioară a spatelui, în jurul coloanei lombare, este locul unde apar cele mai multe dureri de spate. Acest tip de durere se poate dezvolta pe partea dreaptă sau stângă a coloanei vertebrale. Durerea poate varia de la persoană la persoană, dar se poate simți ca o durere surdă sau o durere ascuțită. Este normal ca unele tipuri de dureri de spate să se dezvolte în timp, în timp ce alte episoade pot apărea brusc, precizează Health.

Cum apare durerea de spate și cum se resimte?

Durerea de spate poate apărea într-un singur loc sau o puteți resimți pe o zonă mai mare. Du asemenea, poate să se extindă și în alte părți ale corpului. În general, durerea lombară este clasificată fie ca fiind acută (pe termen scurt) sau cronică (pe termen lung), astfel;

– Durere acută de spate: apare brusc, de obicei după ce ridicați ceva greu, cădeți sau vă răniți spatele. Durerea acută durează între câteva zile sau câteva săptămâni.

– Durerea lombară cronică: în general, durează mai mult decât durerea acută. Durerea de spate este considerată cronică dacă apare zilnic, mai mult de 12 săptămâni.

În plus, simptomele durerii de spate pot fi : fie constante, fie vin și dispar. Majoritatea persoanelor care se confruntă cu acest tip de durere de spate dezvoltă unul sau mai multe din următoarele simptome:

-Durere ascuțită în partea stângă de jos a spatelui
-Durere surdă în partea stângă jos, de obicei deasupra șoldului
-Furnicături sau arsuri la spate sau la fese
-Rigiditatea sau încordarea mușchilor în partea stângă a spatelui
-Durere sau slăbiciune care se extinde la picioare și în șolduri

În funcție de ceea ce cauzează durerea în partea stângă, durerea se poate agrava când mergi, te apleci sau ridici ceva greu. În alte cazuri, inactivitatea pentru perioade lungi de timp poate duce la creșterea durerii. O altă cauză comună a durerilor de spate la femei este poziția greșită, care pune o presiune inutilă asupra coloanei vertebrale și a mușchilor spatelui.

Rezultatul nu poate fi decât unul singur: durere mare și disconfort. Femeile, în mod special, sunt mai expuse la o poziție greșită în timp ce merg din cauza unor factori precum pantofii cu toc sau poșete grele pe care le duc.

Cauze potențiale ale durerii în partea stângă

Mai multe condiții de sănătate și accidente pot provoca durere și disconfort în partea stângă a spatelui.

Deși puteți preveni unele episoade de durere, există anumiți factori care pot crește riscul de a dezvolta dureri de spate, cum ar fi:

-Vârsta înaintată
-Nașterea
-Nivel scăzut de mișcare
-Obezitate
-O slujbă care necesită ridicarea unor obiecte grele
-Niveluri ridicate de stres
-Istoric familial de probleme de spate
-O afecțiune la coloană

Cele mai multe cazuri de durere de spate sunt cunoscute ca fiind mecanice, ceea ce înseamnă că implică coloana vertebrală sau țesuturile înconjurătoare. Leziunea spatelui este o cauză mecanică frecventă a durerii lombare.

Ridicarea unor lucruri grele, accidentarea după o căzătură sau experimentarea unui tip de impact asupra coloanei vertebrale pot duce la răni.

Leziunile specifice care pot provoca dureri de spate stânga inferioară includ:

-Entorsă la un ligament care susține coloana vertebrală
-Încordare musculară
-Fractura coloanei vertebrale

Sursa – www.capital.ro