Este sau nu importantă donarea de sânge? Ce spun specialiștii

Donatorul de sânge poate fi orice cetăţean român cu domiciliul în România sau orice cetăţean al Uniunii Europene care are reşedinţa în România, care este cât se poate de sănătos și care se supune regulilor prelevării de sânge total și componente sanguine de origine umană.

Ce criterii trebuie să îndeplinească un posibil donator:

  • vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
  • greutate peste 50Kg
  • puls regulat, 60 -100 bătăi/minut
  • tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
  • să nu fii suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
  • femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală

De ce este extrem de important să deținem rezerve de sânge?

Ne gândim la faptul că și viața noastră poate fi în joc? Putem să ne dăm seama de importanța existenței unei comunități de donatori fideli de sânge? Implicați zi de zi, 24 de ore din 24, în curse groaznice pentru salvarea de vieți, specialiștii au mărturisit cât este de importantă donarea de sânge la începerea programului Banca de Sânge.

„Nevoia de sange este mai mare decat raspunsul populatiei, de aceea avem nevoie sa fidelizam donatorii. Jumatate din persoanele care vin la Centrul de Transfuzii sunt la prima donare si sunt, in general, apartinatori sau prieteni ai unui bolnav care are nevoie de sange. Din cei 200 de donatori care vin zilnic, doar circa 20% se intorc sa doneze si a doua oara. Romania are nevoie de donatori constanti!”, a afirmat Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzii București

„In urgente, cel mai mare dusman este timpul. Este nevoie masiva de sange, de exemplu, in cazul politraumatismelor sau in cazul interventiilor chirurgicale. Din pacate, oamenii realizeaza importanta actului de donare de sange doar atunci cand unei persoane dragi si apropiate i se intampla o tragedie”, a menționat Alis Grasu, manager Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov.

„Trebuie sa intelegem ca suntem, cu totii, potentiali subiecti ai nevoii de sange. Rezervele de sange sunt vitale, de aceea este nevoie de o masa de donatori fideli. Trebuie sa ne determinam sa participam la actul de donare si ideal ar fi sa ne convingem si rudele si prietenii, pentru ca astfel se creeaza o retea de oameni care se cunosc intre ei, se sprijina si acorda ajutor neconditionat atunci cand se intampla o tragedie”, susține Cristian Grasu, secretar de stat Ministerul Sanatatii.

„Exista permanent un deficit de sange fata de necesar, sangele este indispensabil atat unor pacienti cu afectiuni cronice, cat si acelor pacienti care urmeaza sa suporte interventii chirurgicale complexe, a caror desfasurare ar fi imposibila si periculoasa fara o rezerva de sange preexistenta. Viata pacientului poate depinde de acest sange”, mărturisește Radu Zamfir, chirurg.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata