Există o melodie care produce cele mai multe accidente rutiere

De Jurnalul Național Actuale Auto Utile 116 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
S-a dovedit că o melodie poate produce accidente rutiere şi ee pare, însă, că există o piesă extrem de celebră, care atrage numai evenimente neplăcute celor de la volan. Se spune că te distrage de la condus și ajungi să ai parte de incidente extrem de neplăcute.

Muzica te distrage la volan

Pentru mulți, muzica este terapie, mai ales atunci când conduc. Este o mare plăcere să fii la volan și să asculți piesele tale preferate, care îți vor schimba imediat starea și te vor face să te simți mai bine și să șofezi cu spor.

Se pare, însă, că există și melodii care le pot distrage atenția în mod deosebit persoanelor aflate la volan. De aici până la incidente neplăcute este doar un pas, însă prea puțini știu că tocmai piesele sunt cele ce îi aduc în astfel de situații.

În acest sens, un portal australian de comparații a desfășurat un studiu captivant pentru a determina care sunt cele mai periculoase melodii de ascultat în timp ce conduci. Pentru a ajunge la concluziile relevante, un grup de testare din Marea Britanie a fost implicat, conducând pe un simulator care monitoriza ratele de accidentare în funcție de melodia selectată.

Practic, pentru a asigura o metodologie solidă, studiul a utilizat instrumentul de analiză Spotify API. Acesta a permis evaluarea diverselor aspecte muzicale, cum ar fi BPM-ul (bătăi pe minut), nivelul de energie, capacitatea de a stimula mișcarea și, nu în ultimul rând, volumul fiecărei melodii.

Interesant este faptul că majoritatea melodiilor identificate ca fiind periculoase pentru șoferi sunt frecvent difuzate la radio în mai multe țări, inclusiv în România. Cu toate acestea, surpriza vine din faptul că piesa clasată pe primul loc în acest studiu este una dintre preferatele ascultătorilor din țara noastră.

Piesa românească, ce provoacă accidente rutiere

Astfel, hitul „Dragostea din Tei”, interpretat de trupa O-Zone, este un exemplu clar de melodie care, deși a cucerit topurile internaționale, reprezintă un pericol atunci când este ascultată în timp ce conduci. Potrivit unui studiu realizat de portalul australian de comparație comparethemarket.com, această piesă generează o valoare a distragerii de 78,76%.

-„Dragostea din Tei” de O-Zone (78,76 la sută).
-„Empire State Of Mind” de JAY-Z (78,37%)
-„Pump It” a celor de la Black Eyed Peas (77,80)
-„Wanna Be Startin’ Somethin’” de Michael Jackson (77.11)
-„All About That Bass” de Meghan Trainor (76,59)
-„Price Tag” de Jessie J (76.46)
-„Despacito – Remix” de Luis Fonsi (76.39)
-„Hey Baby (Radio Mix)” de DJ Ötzi (76.36)
-„The Lazy Song” de Bruno Mars (76.26)
-„Beat It” de Michael Jackson (76.13)

Aşadar, recomandările specialiștilor vin în sprijinul șoferilor, sugerând să opteze pentru melodii cu ritmuri mai lente în timpul condusului. Astfel, printre sugestiile de piese considerate mai sigure se regăsesc creațiile unor artiști precum Drake și Eminem, cunoscuți pentru piesele lor care încurajează o conduită mai relaxată și concentrată în trafic.

De asemenea, pe lista „de siguranță” se numără și numele internaționale, cum ar fi Ariana Grande, sugerând că anumite tipuri de muzică pot contribui la menținerea atenției și a concentrării în timpul conducerii.

Sursa – playtech.ro

TAGGED: ,