Exporturile şi importurile de biciclete în cadrul Uniunii Europene

142

Statele membre ale Uniunii Europene au exportat, în anul 2020, aproape 1,3 milioane de biciclete, cu o valoare de 471 milioane de euro, spre ţările din afara spaţiului comunitar, în creştere cu 35% comparativ cu 2019, arată datele publicate joi, de Eurostat cu ocazia Zilei mondiale a bicicletei.

Pentru importaturi, însă, din afara spaţiului comunitar, au fost aproape cinci milioane de biciclete, în valoare de 930 milioane de euro, în scădere cu 3% comparativ cu 2019.

Astfel, în anul 2020, UE a exportat 273.900 de biciclete electrice, cu o valoare de 427 milioane de euro, în creştere cu 43% faţă de 2019, şi a importat 839.100 de biciclete electrice, în valoare de 721 milioane de euro, în scădere cu 19% în ritm anual, arată datele Eurostat.

În ceea ce priveşte exporturile de biciclete ale UE au mers în principal spre Marea Britanie (34% din total), Elveţia (13%) şi Brazilia (9%). Elveţia şi Marea Britanie au fost şi principalele destinaţii pentru exporturile UE de biciclete electrice (36% respectiv 29% din total), urmate de Norvegia (14%) şi SUA (10%).

Iar pentru importurile de biciclete ale UE, acestea au venit în principal din Cambodgia (24% din total), China (17%), Taiwan (11%) şi Bangladesh (8%). În schimb, pentru bicicletele electrice, peste jumătate (53%) din importurile în UE au venit din Taiwan, urmate de Vietnam (19%), China (10%), Turcia (7%) şi Elveţia (6%).

În fiecare an, la data de 3 iunie, este marcată Ziua mondială a bicicletei, potrivit site-ului oficial al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat, la 12 aprilie 2018, o rezoluţie în cadrul celei de-a 72-a sesiuni ordinare de la New York, prin care se sărbătoreşte la 3 iunie, în toată lumea, Ziua mondială a bicicletei, precizează https://ecf.com, site-ul Federaţiei Europene a Cicliştilor (ECF). Rezoluţia a fost adoptată prin consens de 193 de state membre ale ONU, recunoscându-se astfel unicitatea, longevitatea şi versatilitatea bicicletei, utilizată de două secole ca un mijloc de transport durabil, simplu, accesibil, fiabil, curat şi în conformitate cu mediul înconjurător. Prin Rezoluţie sunt invitate toate statele membre ale ONU şi părţile interesate să celebreze şi să promoveze conştientizarea unei Zile mondiale a bicicletei.

Declaraţia încurajează statele membre să acorde o atenţie deosebită bicicletei în strategiile de dezvoltare şi să includă bicicleta în politicile şi programele internaţionale, regionale, naţionale şi subnaţionale. De asemenea, este încurajată utilizarea bicicletei pentru dezvoltarea durabilă, consolidarea educaţiei, inclusiv a educaţiei fizice, pentru copii şi tineri, promovarea sănătăţii, prevenirea bolilor, promovarea toleranţei, înţelegerii şi respectului reciproc şi facilitarea incluziunii sociale şi o cultură a păcii.

Sursa: agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata