Florin Cîţu, nemulţumit de o decizie luată de Guvern

Președintele Senatului, Florin Cîțu, spune că rata inflației va depăși 15%, până la sfârşitul acestui an. Acum, el precizează că Banca Națională a României (BNR) și Guvernul de la București ar trebui să colaboreze pentru a ține rata inflației sub control. În plus, fostul lider liberal a vorbit şi despre o decizie luată la nivelul Guvernului şi agreată la nivelul coaliţiei PNL-PSD-UDMR.

„Estimările inițiale arătau că putem merge maxim până la 13%, dar se pare că vom merge la 15%. Aici trebuie să lucreze BNR, alături de Guvern pentru a ține rata inflației sub control.

Obiectivul este să menținem o rată a inflației stabilă pe termen mediu și lung (…) Lucrăm toți cu diferite modele, iar ministrul de Finanțe a aplicat un model care îi arăta că rata inflației nu va sări de două cifre.

Eu am folosit un alt model care îmi arăta că vom depăși două cifre”, a precizat Florin Cîţu, marți, 12 aprilie.

Florin Cîțu: Spui că ai venituri mai mari la buget, dar de fapt, tu omori companiile din sectorul privat

Acesta a mai spus că „trucul” guvernanților români privind rambursările de TVA distruge companiile locale din sectorul privat.

„În 2020 am avut venituri la fel ca în 2019, în 2021 au fost mai mari ca în 2020 cu aproape 40 de miliarde decât se estimase la începutul anului. Aşa ne-am putut permite o serie de măsuri. Aici am un semn de întrebare: sunt 2 miliarde de lei mai puţin la rambursări de TVA.

În momentul în care treci printr-o criză, companiile au nevoie de lichidităţi. Dacă mă întreabă cineva, nu de acolo aş lua banii, pentru că aceste companii au nevoie de bani.

Este un truc pe care îl fac, am văzut că s-a mai făcut, să nu rambursezi TVA ca să maschezi, să spui că ai venituri mai mari la buget. Dar de fapt, tu omori companiile din sectorul privat, de fapt cele care îţi plătesc după aceea impozite.

Dar asta a fost decizia, a fost acceptată în coaliţie. Spun că e păcat să îi penalizăm pe cei din sectorul privat pentru faptul că muncesc, plătesc taxe, doar ca să cosmetizăm o execuţie bugetară”, a spus Florin Cîțu.

Amintim faptul că, după ce inflația a ajuns la două cifre, Florin Cîțu a precizat că Guvernul României va trebui să impună măsuri aspre pentru a combate criza economică actuală.

Cîțu: Pe măsură ce evoluează rata inflației, măsurile care vor trebui luate sunt mult mai dure

„Însemnă că am intrat în zona roșie. Mie îmi era teamă să nu avem inflație cu două cifre. BNR progrozase o rată a inflației cu două cifre, la finalul anului, dar uite că deja suntem acolo.

Trebuiau luate măsuri mult mai devreme, pentru că pe măsură ce evoluează rata inflației, măsurile care vor trebui luate sunt mult mai dure. Chiar mă dau afară din partid, dacă vă zic acum măsurile. Le voi spune în interiorul partidului, soluțiile văzute de mine în calitate de economist.

Eu mă uit la ceea ce a spus Guvernul, pentru că ministrul de Finanțe ne-a spus că nu vom ajunge la o rată a inflației cu două cifre și uite că a fost contrazis”, a mai adăugat Florin Cîțu.

Sursa: capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata