Furtuna tropicală Amanda a lovit El Salvador şi Guatemala

19

Prima din acest sezon din Oceanul Pacific, furtuna tropicală Amanda,  s-a abătut duminică asupra Guatemalei şi El Salvador, provocând moartea a cel puţin 14 persoane. În El Salvador a fost decretată starea de urgenţă, relatează luni AFP.

Furtuna de mare intensitate s-a menţinut activă de sâmbătă în largul coastelor Guatemalei însoţită de ploi abundente care au măturat cele două ţări din America Centrală şi au provocat deversarea râurilor şi întreruperi ale curentului electric.

Preşedintele El Salvador, Nayib Bukele, a decretat duminică starea de urgenţă pentru alte 15 zile, in faţa riscului alunecărilor de teren.

Zece persoane au murit în capitala San Salvador şi la periferie şi trei membri ai aceleaşi familii au decedat la Juan Opico în departementul La Libertad (centru), potrivit autorităţilor care nu au precizat locul unde s-a înregistrat cel de-al 14-lea deces. O persoană este de asemenea dată dispărută la San Salvador.

Cel puţin 4.200 de persoane au fost plasate în centre de adăpost de Protecţia Civilă, in San Salvador, după ce şi-au pierdut locuinţele, ori au fost evacuate ca măsură de precauţie, potrivit primarului capitalei, Ernesto Muyshondt.

Ministerul Mediului a cerut populaţiei, având în vedere că luni intemperiile ar putea continua,  să fie pregătită de „înalta probabilitate” a producerii unor alunecări de teren.

El Salvador numără 6,6 milioane de locuitori, iar 87% din teritoriul său, care ocupă o suprafaţă de 20.742 km pătraţi, este considerat vulnerabil şi supus riscului fenomenelor climatice.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata