Gestul făcut de Vladimir Putin de faţă cu Kim Jong Un, în Rusia?

De Jurnalul Național Actuale Politică 281 citiri
6 min citire
Toate marile cancelarii sunt cu ochii pe Rusia. După 3 ani de izolare totală, liderul nord-corean Kim Jong Un este față în față cu liderul de la Krelin, dar camerele de luat vederi au surprins gestul făcut de Vladimir Putin de faţă cu Kim Jong Un.

Vladimir Putin și Kim Jong Un, întâlnire la nivel înalt

În plină criză ruso-ucraineană, vizita liderului nord-corean la Mosocva a ridicat nivelul de alertă în toate cancelariile vest-europene și dincolo de ocean.

După trei ani de izolare totală și cu tensiuni ridicate în raport cu Statele Unite, Japonia și celelalte state membre NATO, Kim Jong Un a aterizat la Vostochny în cursul acestei dimineți.

Cel mai puternic aliat al lui Vladimir Putin anunță victoria Rusiei împotriva Ucrainei. Scrisoarea care zdruncină planul Occidentului

Discuțiile dintre președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un au început la cosmodromul din Siberia, conform agenției de presă de stat rusă Tass.

Discuțiile, la care au participat și delegațiile lor, au început la scurt timp după ce Putin și Kim au vizitat diverse instalații de la cosmodrom, inclusiv două rampe de lansare.

Vizita celor doi lidieri la instalația de lansare a rachetelor din Siberia subliniază modul în care interesele celor doi se aliniază în fața confruntărilor lor separate și tot mai intense cu Statele Unite.

Cei doi și-au început întâlnirea cu un tur al unei instalații de lansare a rachetelor spațiale Soyuz-2, în timpul căruia Kim Jong Un a adresat unui oficial spațial rus întrebări despre rachete.

Ambii lideri se confruntă cu presiuni occidentale

Se așteaptă ca liderul nord-corean să ceară ajutor economic și tehnologie militară pentru țara sa săracă și, în mod ciudat, pare să aibă ceva de care Putin are nevoie cu disperare, și anume muniții pentru războiul Rusiei din Ucraina, conform analiștilor geo-politici.

Vladimir Putin și Kim Jong Un

Este o șansă pentru liderul nord-coreean de a ocoli sancțiunile paralizante ale ONU și anii de izolare diplomatică.

Pentru Putin, este o oportunitate de a reface stocurile de muniție pe care războiul le-a secat.

Însă, trenul personal al lui Kim s-a oprit marți în Khasan, o stație de la granița dintre Rusia și Coreea de Nord, unde a fost întâmpinat de o gardă de onoare militară și de o fanfară, potrivit unui videoclip postat pe canalele de socializare.

Ulterior a fost întâmpinat pe un covor roșu de guvernatorul regional Oleg Kozhemiako și de ministrul resurselor naturale Alexander Kozlov, au precizat sursele citate.

 Gestul făcut de Vladimir Putin de faţă cu Kim Jong Un

În timpul primei întâlniri dintre cei doi, la cosmodromul Vostochny, s-au văzut și simțit tensiunile, iar camerele de luat vederi au surprins și gestul făcut de Vladimir Putin de faţă cu Kim Jong Un, de altfel, conform regulilor diplomatice, considerat un afront.

Din imagini se vede că pe tot parcursul întâlnirii liderul rus îşi ţine mâna în buzunar o bună perioadă de timp, lucru care ar putea fi interpretat ca o ofensă de către liderul nord-corean, iar așa cum spuneam, conform codului diplomatic și al bunelor maniere, domnii nu au niciodată voie să-şi ţină mâinile în buzunare.

Ajutorul militar dorit de Putin ar putea aduce sancțiuni

Speculațiile prinvind această întâlnire la nivel înalt între cei doi lideri spun că au un motiv aparte, cel puțin pentru Putin.

Iar multe voci occidentale vorbesc despre posibile tranzacții militare intre cele două state.

Dar, tot la fel de bine, Putin știe că orice tranzacție de arme cu Coreea de Nord ar încălca sancțiunile, pe care Rusia le-a susținut în trecut.

Astfel, „Niciun stat membru al ONU nu ar trebui să încalce sancțiunile Consiliului de Securitate împotriva Coreei de Nord prin implicarea într-un comerț ilegal de arme și, cu siguranță, nu trebuie să se angajeze într-o cooperare militară cu Coreea de Nord care subminează pacea și stabilitatea comunității internaționale”, a declarat un oficial nord-corean în cadrul unui briefing.

Putin primește ajutor în războiul din Ucraina. Țara care îi poate da 100.000 de soldați

Statele Unite au acuzat Coreea de Nord că a furnizat arme Rusiei, inclusiv că a vândut proiectile de artilerie grupului de mercenari ruși Wagner.

Gestul făcut de Vladimir Putin de faţă cu Kim Jong Un, în Rusia. Liderul Coreei de Nord ar putea fi deranjat de acest detaliu. FotoVladimir Putin și Kim Jong Un, vizitează cosmodromul Vostochny (foto Profimedia)

Atât oficialii ruși, cât și cei nord-coreeni au negat aceste afirmații. Speculațiile privind cooperarea lor militară au crescut după ce ministrul rus al apărării a vizitat Coreea de Nord în iulie.

Ulterior, Kim a făcut un tur al fabricilor sale de armament, despre care experții au spus că a avut dublul scop de a încuraja modernizarea armamentului nord-coreean și de a examina artileria și alte bunuri care ar putea fi exportate în Rusia.

Sursa – playtech.ro