Icoanele: imaginea cuvantului lui Dumnezeu cadouri de suflet

0 23

Icoanele sunt incredibil de importante pentru traditia Bisericii Ortodoxe. Cand vedeti pentru prima data o icoana, este posibil sa fiti atrasi de culori si forme. S-ar putea sa credeti ca este o „imagine frumoasa” si sa cumparati una pentru a o aseza in casa. Dar icoanele, fie ca vorbim despre icoane lucrate in culori sau icoane de argint, sunt mult mai mult decat o opera de arta. Scopul lor este sa comunice cuvantul lui Dumnezeu.

Ce este, mai exact, o icoana?

Este o reprezentare sacra scrisa pe o placa din lemn, tipica artei bizantine si slave. Da, icoanele nu sunt pictate, ci scrise. Cuvantul „icoana” provine din cuvantul rusesc „икона”, care provine din greaca veche “εἰκών –όνος”, de la verbul “eikénai” ce se traduce prin „seamana”, „arata”. O alta derivare este din cuvantul grecesc bizantin “eikóna”, care poate fi tradus prin „imagine”.

Icoanele romanesti provin din arta bizantina veche. Caracteristicile lor sunt culorile calde si intense, iar personajele lor sunt infatisate cu trasaturi mobile si umane. Asta le face un pic mai apropiate de sensibilitatea occidentala si perceptia estetica. Ele sunt scrise pe bucati de lemn sau sticla cu culori tempera, infrumusetate cu decoruri fine in foite de aur sau argint. De asemenea, in arta religioasa romaneasca, sunt extrem de apreciate icoane argint dimensiuni mari sau mici. Una din cele mai iubite este icoana Sf Andrei, Intaiul chemat, considerat protectorul oficial al Romaniei.

Cum se evalueaza valoarea unei icoane?

Nu este usor! Trebuie sa intelegem cum sa facem asta, sau cel putin elementele de baza ale acesteia, daca vrem sa ne apropiem de aceasta lume minunata. Multe site-uri web vand icoane sacre sau icoane sfintite, fara nici o garantie privind autenticitatea lor si nici o explicatie care sa le justifice valoarea. Trebuie sa va asigurati de valoarea lor.

Atunci cand evaluati o icoana, trebuie sa tineti cont de mai multi parametri, cum ar fi tehnicile utilizate pentru realizarea acesteia, care variaza de la o lucrare manuala totala la serigrafie, „scoala” din care provine, marimea etc.

Despre tehnici, putem rezuma cu usurinta icoanele actuale de pe piata astfel:

-icoane realizate prin serigrafie;

-icoane sacre lucrate manual;

-icoane realizate manual dupa metoda traditionala, cu fundal auriu (adica fara foite de aur si argint);

-icoane realizate manual dupa metoda traditionala, cu fundal auriu dintr-o foaie subtire de metal nepretios (similar cu aurul sau argintul);

-icoane realizate manual dupa metoda traditionala si folosind o foaie de metal pretios (icoane argint sau cu aur).

Icoanele provenite din Romania sunt piese unice, realizate integral pe bucati de lemn, folosind tehnica foitelor de argint, de aur si tempera. Artizanii romani respecta regulile stravechi si stricte ale iconografiei bizantine pentru a crea capodopere unice si irepetabile. Sunt iubite icoanele precum: icoana dulcea sarutare, icoana pomul vietii, dar si cele de tipul Fecioara Maria icoana. O icoana deosebita, pe care multi romani o pun la loc de cinste, este icoana cu Maica Domnului Gerontissa. Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului Gherontissa – Stareta, este praznuita la 2 decembrie si originala se afla la Manastirea Pantocrator.

Dulcea sarutare icoana este o alta icoana iubita de credinciosii ortodocsi. Este cunoscuta si ca Icoana Maicii Domnului „Dulcea sarutare” (Glykophilousa) de la Manastirea Filoteu.

Exista multe alte simboluri utilizate la scrierea icoanelor. Acestea sunt doar cateva exemple pentru a arata ca icoanele sunt mai mult decat imagini frumoase. Ele sunt o forma vizuala de rugaciune in culoare care incearca sa ne spuna ceva adevarat despre Dumnezeu si sfinti. Ele urmeaza o lunga traditie a adevarurilor care sunt comunicate vizual si nu prin cuvinte, o teologie transmisa de la un artist la altul. Acestea sunt menite sa ne ajute sa ne deschidem catre iubirea lui Dumnezeu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x