În anul 2020, China şi-a dublat capacitatea de energie regenerabilă

133

China a dublat construcţia de noi parcuri eoliene şi fotovoltaice în anul 2020, comparativ cu 2019, arată datele Guvernului de la Beijing, ceea ce reflectă angajamentul statului asiatic de a-şi reduce dependenţa de combustibilii fosili, transmite Reuters.

Iar analiştii atrag atenţia asupra provocărilor cu care se confruntă o Chină în plină dezvoltare, constrânsă să realizeze un echilibru între nevoile populaţiei sale şi angajamentele în materie de mediu. Gigantul asiatic s-a angajat că emisiile sale de CO2 vor atinge nivelul maxim până în 2030 pentru a ajunge la neutralitate în materie de carbon în 2060.

China fiind cel mai mare emiţător global de gaze cu efect de seră, a adăugat anul trecut capacitate de producere a energiei eoliene de 71,67 gigawaţi (GW), cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată şi aproape triplu faţă de 2019, arată datele Administraţiei Naţionale a Energiei (NEA).

Creşterea vine după ce autorităţile de la Beijing au anunţat că nu vor mai acorda subvenţii pentru noile proiecte de energie eoliană pe uscat începând din 2021.

În contextul de mediu, şi capacitatea de producere a energiei solare a urcat, anul trecut la 48,2 GW, după ce scăzuse în 2018 şi în 2019, în timp ce analiştii se aşteptau la 40 GW.

Astfel că la finalul lui 2020, China avea capacitate de producere a energiei eoliene de 281,5 GW şi capacitate de producere a energiei solare de 253,4 GW, arată datele NEA.

„Determinarea Chinei de a construi parcuri eoliene şi fotovoltaice fac din această ţară o destinaţie de top pentru investiţiile străine în energie verde”, a apreciat Jeanett Bergan, director al celui mai mare fond de pensii din Norvegia, KLP.

Însă datele NEA arată că statul chinez a continuat, anul trecut, să construiască centrale termice, cu o capacitate de 56,37 GW, cel mai ridicat nivel din 2015. Datele Administraţiei Naţionale a Energiei nu arată, aşadar, cât reprezintă centralele energetice pe cărbune şi cele pe gaz.

„China ar trebui să renunţe cât mai curând posibil la construirea centralelor energetice pe cărbune, pentru a-şi îndeplini obiectivele climatice şi a reduce riscurile financiare pentru centralele electrice”, a afirmat Zou Ji, şeful Fundaţiei Energetice din China.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata