În care produse este interzisă făina de insecte, în România?

De Jurnalul Național Actuale Politică 165 citiri
3 min citire
Autoritățile statului au reglementat marți, 5 septembrie 2023, un subiect ce a stârnit dezbateri intense în ultimele luni. Făina de insecte, interzisă înunele produse, în România. Legea a fost adoptată de Senat.

Făina de insecte, interzisă în produsele tradiţionale, în România

Marți, 5 septembrie 2023, Senatul a adoptat un proiect de lege depus de PSD prin care se reglementează folosirea făinii de insecte în prepararea produselor şi a comercializării acestora pe teritoriul țării noastre.

Din datele documentului, pe etichetele produselor ce conțin făină de insecte se va regăsi denumirea alimentului nou autorizat, astfel: „vierme galben de făină uscat, congelat sau sub formă de pudră, în funcţie de forma utilizată; larvele gândacului de făină sub formă congelată sau de pastă; pulbere parţial degresată de greier de casă; lăcustă călătoare congelată/uscată/pudră/întreagă”.

În opinia sa, Marcel Ciolacu a spus, în primăvara acestui an, făina de insecte, este interzisă în unele produse, în România, conform proiectului de lege.

Ingredientul controversat nu va putea fi folosit în cazul preparatelor incluse în Registrul Național al Produselor Tradiționale.

În precizările sale, „Protejăm produsele tradiționale românești! Am depus proiectul de lege prin care se interzice utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor prevăzute în Registrul Național al Produselor Tradiționale.

Așa cum au făcut și alte țări europene, la fel trebuie să facem și noi! În plus, toate produsele alimentare care vin din import și conțin ingrediente obținute din insecte trebuie să fie expuse separat pe rafturile magazinelor. Oamenii trebuie să știe ce cumpără, iar eticheta să fie clară și să conțină informații complete cu privire la aceste produse.”, anunța Marcel Ciolacu, la acel moment.

 Ce prevede noua lege

În noua lege se precizează că „produsele alimentare care conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi, provenite din spaţiul Uniunii Europene, vor fi prezentate în suprafeţele de vânzare clasice directe, într un stand separat, delimitat de standurile ce conţin produse consacrate care nu sunt nu conţin insecte”.

În plus, această informație trebuie afișată „pe suport sau panou într-o culoare contrastantă faţă de culoarea de fond a panoului iar informaţiile trebuie să fie scrise într-un loc vizibil, uşor accesibil, care nu pot fi şterse şi nu trebuie ascunse”.

Legea a fost adoptată de Senat

În ţara noastră, propunerea legislativă a fost semnată de parlamentarii: Oprea Ştefan-Radu – senator PSD; Ciolacu Ion-Marcel – deputat PSD; Simonis Alfred-Robert – deputat PSD; Tuşa Adriana-Diana – deputat PSD.

Astfel, respectiva lege a trecut cu 66 de voturi „pentru”, 10 „împotrivă” şi 12 abţineri. Aceasta urmează să fie trimisă către Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.

Sursa – playtech.ro