În ce condiţii una dintre cele mai noi nave de război ale Iranului s-a răsturnat în port?

De Jurnalul Național Actuale Externe Utile 68 citiri
3 min citire

Inrolare trafic.ro
Una dintre cele mai noi nave de război ale Iranului s-a răsturnat în port, în timp ce era în proces de reparații, un incident care ar putea deteriora sistemele cheie de luptă și ar putea scoate nava din funcțiune timp de până la jumătate de an, potrivit CNN.

Astfel, Fregata Sahand se afla la un doc din portul Bandar Abbas când și-a „pierdut echilibrul” după ce apa s-a scurs în rezervoare, potrivit Agenției de știri a Republicii Islamice (IRNA).

Nava, despre care Tasnim a spus că a intrat în serviciu în luna decembrie din anul 2018, este una dintre cele mai mari nave din flota iraniană, echipată cu rachete de croazieră antinavă și un sistem de război electronic.

Analistul naval Carl Schuster, un fost căpitan al Marinei SUA, a spus că Iranului îi va lua până la șase luni pentru a repara nava odată ce va putea fi repusă pe linia de plutire.

În explicaţiile sale, „Apa de mare dăunează grav electronicelor și intră în orice. Deci, toate componentele electronice vor trebui îndepărtate și curățate chimic pentru a elimina sarea”, a spus el.

De asemenea, afectează piesele mecanice, care ar putea duce la defecțiunea motorului dacă piesele nu sunt curățate temeinic, a adăugat el.

În plus, „Încrustația de sare distruge căptușelile pistonului și paletele turbinei și interferează cu arderea”, a spus Schuster.

De regulă, dacă rezervoarele de combustibil inferioare sunt golite, ceva prudent în timpul unui proces de reparație, greutatea mai mare ar fi trebuit îndepărtată pentru a menține nava în echilibru, a spus el.

Practic, „În caz contrar, riști să răstorni nava, mai ales dacă vântul este puternic”, a spus el.

Schuster a spus că fotografia publicată de Tasnim sugerează că nava s-a răsturnat rapid, mai degrabă decât să se scufunde și să se așeze pe fundul relativ puțin adânc al portului de la Bandar Abbas.

„Mișcarea sa (a fost) oprită doar de catarg și stiva care întâlnește fundul portului”, a spus el.

Mai multe persoane au suferit răni ușoare în urma incidentului și au fost transportate la spital, a informat IRNA.

Din iinformaţiile agenției de presă iraniene, nava de război „a fost readusă la echilibru”.

Acesta este un proces care poate dura o săptămână sau mai mult, potrivit lui Schuster, fiind necesare macarale și pompe portabile.

Aşadar, Sahand este cea mai recentă navă care poartă acest nume pentru marina iraniană. Anteriorul Sahand a fost scufundat de Marina SUA în 1988, în timpul Operațiunii Praying Mantis, care a fost lansată după ce o fregata americană a fost lovită de o mină iraniană în Golful Persic.

Sursa – www.antena3.ro