În ce constă modificarea din Codul Rutier de care trebuie să ştie şoferii români?

De Jurnalul Național Actuale Auto 248 citiri
4 min citire
 

Normele de aplicare a Codului Rutier se modifică după ce Executivul a adoptat un nou proiect de Hotărâre de Guvern.

Proiectul, inițiat de Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și votat în ședința de Guvern de vineri, modifică și completează Regulamentul de aplicare a Codului rutier.

Noi plăcuțe de înmatriculare de la primării, numai cu cifre

O schimbare importantă constă în modificarea normelor referitoare la numerele de înregistrare locală ale vehiculelor lente (numerele galbene). Culoarea distinctivă a acestora va fi păstrată, dar în locul abrevierii denumirii localității, considerată greu de identificat în trafic, noile numere de înregistrare vor conține un indicativ format din cifre. Acest indicativ va fi stabilit ulterior prin ordin emis de Ministrul Afacerilor Interne.

Vehiculele vizate sunt tramvaiele, troleibuzele, mopedele, mașinile și utilajele autopropulsate utilizate în lucrări de construcții, agricole, forestiere, tractoarele care nu se supun înmatriculării, precum și vehiculele cu tracțiune animală care se înregistrează de către consiliile locale.

În contextul proiectului, Mai mult decât atât, plăcuțele de înmatriculare ale autovehiculelor înregistrate la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Protecție și Pază și, după caz, la Serviciul Român de Informații vor fi compuse din abrevierea denumirii instituției, scrisă cu litere majuscule și dintr-un număr de ordine.

Vechile numere de înmatriculare ar urma să fie valabile până la radierea autovehiculelor care le folosesc.

Mașinile furate din străinătate nu vor mai putea fi înmatriculate

Forma actuală a legislației prevede că interdicția de înmatriculare a autovehiculelor sau remorcilor este impusă de îndeplinirea a două condiții. Acestea trebuie să fie reclamate ca fiind furate atât în România, cât și în străinătate și să fie date în urmărire de către Inspectoratul General al Poliției Române.

În prezent, multe dintre autoturismele furate în afara țării, dar aduse în România în vederea înmatriculării, nu sunt reclamate autorităților române, fapt care, susține MAI, ”ar putea conduce la concluzia că interdicția (de înmatriculare – n.r.) nu este aplicabilă și vehiculelor date în urmărire la nivel internațional de către autoritățile competente ale altor state”, scrie avocatnet.ro.

Permisul internațional de conducere va fi eliberat de ACR, dar și de DPCI

În cadrul proiectului hotărârii de Guvern, adoptate astăzi,mai propune și modificarea regimului de eliberare a permisului internațional de conducere (PIC), acordând drept de eliberare a acestui document și Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DPCI) din cadrul MAI.

În momentul de față, singura autoritate care poate elibera PIC este Automobil Club Român (ACR). Textul propunerii legislative precizează că ”dispozițiile prezentului alineat nu aduc atingere activității de emitere a permisului de conducere internațional de către asociațiile autorizate în acest scop”, astfel încât, odată cu modificarea adoptată de Guvern, atât Direcția MAI, cât și ACR pot elibera un astfel de permis.

Concret, Permisul Internațional de Conducere (PIC) se eliberează persoanelor care conduc autoturisme pe teritoriu străin, fiind o traducere legalizată a permisului național românesc în 7 limbi de circulație internațională și recunoscut de toate statele semnatare ale Convenției asupra Traficului Rutier de la Viena din 1968.

Aşadar, PIC scutește posesorul său de a purta asupra sa pe teritoriul străin o traducere legalizată a Permisului Național de Conducere, în 7 limbi de circulație internațională (engleză, franceză, germană, spaniolă, rusă, greacă și arabă) sau de transcriere a acestuia în caracterele limbii naționale ale statului respectiv. În caz contrar, conducătorul auto poate fi obligat de organele de poliție să caute un traducător autorizat și să realizeze această traducere pe teritoriul statului respectiv, contra unei taxe considerabile, la care se adaugă taxa notarială de legalizare.

Legea va fi pusă în aplicare după ce hotărârea va fi publicată în Monitorul Oficial.

Sursa – www.antena3.ro

TAGGED: ,