În ce ţară, unele maşini nu mai trebuie să facă ITP

De Jurnalul Național Actuale Auto 135 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
Așa cum în România șoferii sunt obligați prin lege să facă Inspecția Tehnică Periodică (ITP), tot așa se întâmplă și majoritatea statelor europene. Numai că, într-una din aceste țări, legea explică și ce maşini nu mai trebuie să facă ITP, fiind, de altfel, legea de care prea puţini şoferi din Europa ştiu.

În Spania anumite maşini nu mai trebuie să facă ITP

În contextul legislației în vigoare, inclusiv în Spania există acest aspect, al verificărilor tehnice periodice, cunoscut sub numele de „Inspección Técnica de Vehículos” (ITV), iar legea este cât se poate de strictă în acest sens.

Pe de altă parte, în cadrul legslativ sunt și câteva aspecte mai puțin cunoscute de mulți șoferi europeni, și anume ce maşini nu mai trebuie să facă ITP-ul, sau ITV cum este el cunoscut în Spania.

Așa cum spuneam, testul ITV din Spania este echivalentul ITP-ului din România, sau a celor din celelalte state europene, un test obligatoriu care trebuie efectuat în fiecare an pentru marea majoritate a vehiculelor.

Care sunt categoriile de mașini care nu mai trebuie să facă ITP

Cu toate acestea, există anumite vehicule care nu au obligația de a fi testate anual. Indiferent dacă conduceți o mașină, o motocicletă, o rulotă, o autoutilitară, o dubiță sau un camion, mai devreme sau mai târziu va trebui să vă asigurați că efectuați testul.

Acesta certifică faptul că vehiculul este în stare de funcționare, că este sigur la volan, că respectă nivelurile minime de poluare și nu îi va pune în pericol pe ceilalți participanți la trafic.

Acest test este valabil peste tot, inclusiv în Spania, dar iată și lisa cu acele vehicule care nu mai sunt nevoite să treacă prin aceste teste:

-Mopede, scutite pentru primii 3 ani
-Motociclete și quad-uri, scutite pentru primii 4 ani
-Autoturisme, scutite pentru primii 4 ani
-Camioane și remorci de până la 3.500 kg sau derivate din autoturisme, scutite pentru primii 2 ani
-Rulote mai mari de 750 kg, scutite pentru primii 6 ani
-Vehicule agricole, scutite pentru primii 8 ani
-Vehicule cu motor, scutite pentru primii 4 ani
-Vehicule speciale pentru lucrări și servicii care circulă cu mai puțin de 25 km/h, scutite pentru primii 4 ani

Maşinile care nu fac ITP, în România

Din punct de vedere comparativ, în legislația românească, în cadrul OUG nr.3/2024 este precizat care sunt vehiculele care scapă de inspecția tehnică periodică, astfel:

În România, „sunt scutite de ITP vehiculele lente, a căror viteză maximă constructivă este de până la 25 km/h, dar şi vehiculele cu şenile, tramvaiele şi vehiculele cu tracţiune animală.”

Tot conform noilor modificări aduse în ianuarie, autovehiculele de tip Rent a Car sunt scutite pe o perioadă de 6 luni de la ITP. Aceste noi modificări erau aprobate la începutul acestui an, după ce fuseseră analizate și adoptate în Camera Deputaților și Senatul României.

Pe lângă aceste excepții, cei care trebuie să facă ITP-ul la timp, conform cadrului legal, este greșeala care-i lasă fără permis în 2024. Așa că, mare atenție la când expiră ITP-ul, altfel riscați amenzi pentru ITP expirat și suspendarea carnetului de conducere.

Sursa – playtech.ro

TAGGED: ,