În decembrie, scăderea activităţii economice în zona euro, a fost mai profundă decât s-a estimat

0 91

La sfârşitul anului trecut, activitatea economică, din zona euro, s-a contractat mai mult decât s-a estimat, iar situaţia s-ar putea înrăutăţi, deoarece restricţiile severe impuse pentru a stopa răspândirea celui de-al doilea val al pandemiei de coronavirus au afectat sectorul dominant al serviciilor, arată rezultatele unui studiu realizat de compania de analize financiare Markit, transmite Reuters.

Astfel, din estimările Markit, Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, arată că a urcat la 49,1 puncte în decembrie, de la 45,3 de puncte în noiembrie, dar sub estimarea preliminară de 49,8 puncte.

În contextul economiei, un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

„În special sectorul serviciilor a scăzut mai mult faţă de cât s-a estimat anterior în datele preliminare, deoarece din ce în ce mai multe ţări au înăsprit restricţiile, în urma creşterii numărului de îmbolnăviri cu coronavirus”, a apreciat Chris Williamson, economist şef la IHS Markit.

În prezent, indicele care măsoară activitatea în sectorul serviciilor din zona euro a scăzut mai mult decât se estima în decembrie, la 46,4 puncte, faţă de estimarea preliminară de 47,3 puncte.

„Situaţia s-ar putea înrăutăţi, înainte ca lucrurile să se îmbunătăţească, în special deoarece datele studiului au fost colectate înaintea veştilor despre viteza cu care se propagă noua variantă a coronavirusului. Sectorul serviciilor va fi în mod special afectat de restricţiile impuse în primele luni din 2021”, a avertizat Williamson.

Datele Reuters estima iniţial că economia zonei euro se va contracta în trimestrul patru din 2020, însă estimările pentru 2021 vor fi revizuite în creştere, pe fondul optimismului legat de vaccinurile anti-COVID-19 şi de aşteptările privind noi măsuri de stimulare din partea Băncii Centrale Europene (BCE).

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x