În pofida creşterii numărului de infectări din India, Taj Mahal s-a redeschis

Foto: medium.com
0 8

Monument emblematic al Indiei, Taj Mahal s-a redeschis pentru vizitatori luni după o pauză de şase luni cauzată de pandemia de coronavirus, într-o ţară care încearcă să revină la o anumită stare de normalitate în pofida creşterii numărului de infectări cu SARS-CoV-2, informează AFP.

La o populaţie de 1,3 miliarde de locuitori, în India s- a raportat peste 5,4 milioane de cazuri de COVID-19, ocupând astfel locul al doilea, în clasamentul celor mai afectate ţări din lume după Statele Unite, iar actual înregistrează aproape 100.000 de cazuri noi în fiecare zi.

Însă, datorită izolării populaţiei la nivel naţional, decretată la sfârşitul lunii martie, relaxată ulterior în etape de la începutul lunii iunie şi care a privat de venituri zeci de milioane de persoane, prim-ministrul indian Narendra Modi nu se arată deloc tentat să imite autorităţile din alte ţări care au decis să implementeze din nou măsuri de izolare.

Din contră, pentru a ajuta economia naţională, guvernul indian relaxează gradual măsurile, ridicând astfel restricţiile impuse în domenii precum: cursele aeriene interne, transportul feroviar, funcţionarea pieţelor şi a restaurantelor. De asemenea, guvernul de la New Delhi a autorizat din nou, începând de luni, vizitele la Taj Mahal, celebrul monument care a fost închis pe 17 martie.

Aşadar, Taj Mahal a fost construit în secolul al XVII-lea în nordul Indiei, în oraşul Agra, situat la aproximativ 180 de kilometri sud de New Delhi, acest mausoleu din marmură albă este cel mai vizitat monument din ţară, atrăgând anual peste şapte milioane de turişti.

A fost construit de împăratul mogul Shah Jahan în memoria soţiei sale preferate, Mumtaz Mahal, decedată în 1631, Taj Mahal este o veritabilă bijuterie arhitecturală a artei indo-islamice şi figurează pe lista Patrimoniului Mondial redactată de UNESCO.

În contextul actual al pandemiei, un protocol strict se aplică în privinţa purtării măştilor sanitare şi respectării normelor de distanţare fizică, au dat asigurări autorităţile locale. Vizitatorii nu au voie să atingă marmura edificiului şi celebra bancă pe care turiştii se fotografiază de obicei în faţa monumentului a fost plastifiată pentru a putea fi dezinfectată cu regularitate, fără a fi avariată.

Monumentul atrage 5.000 de vizitatori pe zi

Luni dimineaţă, aproximativ 200 de vizitatori erau prezenţi la faţa locului. Gardienii le reaminteau să îşi repună măştile sanitare după ce se fotografiau în faţa monumentului.

În prezent, numărul de vizitatori a fost plafonat la 5.000 pe zi – un sfert din numărul obişnuit -, cu acces în două intervale orare, iar biletele pot fi procurate doar prin rezervări online.

Dar, aceste măsuri de precauţie nu sunt neapărat respectate peste tot în ţară, în special în zonele rurale, unde numărul infectărilor este în creştere.

„În India, dar şi în lumea întreagă, se instalează o anumită stare de oboseală a populaţiei faţă de măsurile extreme adoptate pentru a combate răspândirea noului coronavirus”, a explicat Gautam Menon, profesor de fizică şi biologie la Universitatea Ashoka, adăugând că se aşteaptă la o creştere a numărului de infectări.

Dar, în pofida testelor efectuate în fiecare zi pe eşantioane de peste 1 milion de persoane, mulţi experţi estimează că numărul real al cazurilor din India, depăşeşte cu mult cifrele oficiale. La fel s-ar întâmpla şi în privinţa numărului deceselor (peste 86.000 în prezent), întrucât multe dintre ele nu sunt înregistrate corect nici în vremuri normale.

O anumită rezistenţă a început să se facă totuşi remarcată în privinţa măsurilor guvernamentale de relaxare.

În momentul de faţă, pentru elevii indieni cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani, pe bază de voluntariat, şcolile s-au redeschis luni, însă mai multe state indiene consideră că această măsură a fost luată prea devreme.

În acest context, acolo unde şcolile pot fi redeschise, managerii lor refuză să o facă, iar părinţii elevilor invocă temeri legate de noul coronavirus. Într-o şcoală rurală din Assam, un stat din nord-estul Indiei, doar opt elevi dintr-un total de 400 erau prezenţi luni dimineaţă la cursuri.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x