În România, elevi vor primi bani de la stat pentru îmbrăcăminte și rechizite

De Jurnalul Național Actuale Educaţie 126 citiri
5 min citire
 

Suntem deja la 7 zile de la startul noului an școlar 2023-2024 și avem o veste bună în România pentru elevi. Din informaţiile guvernanților, se vor da bani de la stat pentru îmbrăcăminte și rechizite.

Ministerul Educației are o veste bună pentru elevi

În trei comunicate diferite, plus unul de la Ministerul Finanțelor și cel al Investițiilor Europene, noul an școlar 2023-2024, început pe 11 septembrie, va beneficia de mai multe sume de bani, parte din ele destinate dotărilor unităților școlare prin proiecte PNRR.

Alte sume sunt pentru bugetele locale ”pentru finanțarea lucrărilor de amenajare a grupurilor sanitare în unitățile de învățământ”, și sume alocate dotării unor instituții de nvățământ rurale cu microbuze electrice de care vor beneficia aproximativ 213.000 de elevi.

În plus, este o veste bună în România pentru elevi, mai ales pentru cei care până acum au avut mari probleme în a merge la școală sau de a beneficia de condiții decente din punctul de vedere al grupurilor sanitare.

Sumele totale se ridică la aproximativ 252 de milioane de euro, parte din bani venind prin PNRR, și în urma unor proiecte anunțate de Ligia Deca în zilele următoare startului anului școlar.

MIPE anunță că se vor da bani de la stat pentru îmbrăcăminte și rechizite

Actualul mninistru, Adrian Câciu, care a făcut rocada de la Finanțe cu Marcel Boloș, a anunțat depunerea uni nou act normativ prin care se dorește prelungirea programelor sociale pentru o anume categorie socială de copii și adolescenți.

Proiectul este la acest moment în dezbatere publică și are în vedere acordarea de tichete sociale elevilor din medii defavorizate pentru achiziția de îmbrăcăminte și rechizite pentru noul an școlar 2023-2024.

În contextul propunerii de act normativ, valoarea acestor tichete s-ar ridica la 500 de lei și se vor acorda o singură dată pe an.

Ministrul mai spune că este necesară continuarea acestui program social ”Pentru a atenua riscul de părăsire timpurie a școlii, se impune necesitatea continuării Schemei naționale de sprijin pentru elevii cei mai defavorizați (S.N.S.E.D) – Programul Social „Sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale, pe suport electronic, pentru sprijin educațional”, implementată prin POAD 2014-2020”.

Tichetele sociale, o veste bună în România pentru elevi

În justificare noului act normativ se precizează și care ar fi numărul total al beneficiarilor acestor tichete de 500 de lei, fiind vorba de 410.000 de copii, preșcolari și elevi din primar, gimnazial și preșcolar. Ca și în cazul programului derulat pe perioada anului școlar trecut, și în acest an se au în vedere următorii beneficiari:

Aşadar, ”Se au în vedere copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat preşcolar înscrişi în învăţământul de stat care îndeplinesc condiţiile, în luna iulie a fiecărui an, pentru obţinerea sprijinului educaţional acordat copiilor din familii defavorizate conform Legii nr. 248/2015 și cei din învăţământul de stat primar și gimnazial care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul naţional de rechizite şcolare, conform Ordonanţei Guvernului nr. 33/2001 și Legii nr. 126/2002, respectiv care provin din familii cu venit mediu de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară”, se mai arată în proiect.

Ca și în trecut, sumele vor fi distribuite sub forma unor carduri nominale, iar instituțiile de învățământ vor avea obligația să anunțe părinții care sunt condițiile de eligibilitate și le vor pune la dispoziție formularele care, odată completate, vor trebui să conțină anumite date, cum ar fi componența familiei și veniturile părinților.

După depunere acestor cereri (formulare), MIPE va primi listele cu cei eligibili prin Serviciul de Telecomunicații Speciale și, ulterior, către instituțiile de învățământ în cadrul cărora activează acești viitori beneficiari.

Sursa – playtech.ro

TAGGED: ,