În România sunt anunţate fenomene meteo extreme: ninsori, vânt puternic şi ploi

De Jurnalul Național Actuale Meteo 105 citiri
7 min citire
Vremea ia o întorsătură în România. Meteorologii au emis prognoza meteo pentru următoarea perioadă, iar veștile nu sunt deloc bune. Urmează o scădere semnificativă a temperaturilor și sunt așteptate chiar și precipitații. Astfel se strică vremea și vor apărea şi ninsori.

Un ciclon rar ajunge la noi în țară

Accuwheater și Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au furnizat actualizări ale prognozelor meteorologice pentru perioada medie și lungă, oferind o privire asupra fenomenelor meteo care vor influența vremea în săptămânile următoare.

Prognozele aduc în prim-plan câteva evenimente meteorologice neașteptate pentru această perioadă a anului. Din informațiile primite, se așteaptă că ninsoarea va persista în zonele montane, atât în martie, cât și în aprilie.

Această prezență persistentă a zăpezii este neobișnuită pentru această perioadă a anului. În comparație cu anul precedent, care a înregistrat o iarnă mai caldă, cantitățile de zăpadă la munte sunt mai scăzute, dar stratul de zăpadă este prezent pe versanții nordici ai Carpaților Meridionali, spre Transilvania, precum și în Carpații Orientali, din aceleași motive.

Se observă o tendință de răcire a vremii în perioada următoare, iar acest lucru este parțial atribuit precipitațiilor mai consistente din vestul și centrul țării, care afectează rezerva de apă din sol. Totuși, nu se așteaptă precipitații abundente care să schimbe situația în mod semnificativ.

Unul dintre aspectele remarcabile menționate este dezvoltarea unui ciclon rar în sudul Italiei, un fenomen mai puțin obișnuit în sezonul de iarnă. Acest ciclon are potențialul de a se deplasa către est și de a ajunge în apropierea României.

Cu toate acestea, traiectoria sa este blocată de un anticiclon care avansează dinspre Câmpia Rusă. Această situație poate aduce o ușoară răcire a vremii în regiunea noastră.

Va ninge înainte de Paște

Din informațiile furnizate de meteorologii de la AccuWeather, deși luna februarie a adus temperaturi mai ridicate decât de obicei, cu recorduri de până la 20 de grade Celsius în unele zone în weekendul trecut, este de așteptat să se revină la ninsori în anumite regiuni din țară în luna martie.

Aceste ninsori vor fi însoțite de temperaturi scăzute, marcând astfel revenirea la condiții meteorologice specifice sezonului rece. Pentru a face față acestor schimbări de vreme, este crucial ca oamenii să fie pregătiți pentru a lua măsuri adecvate.

În orașe precum Cluj-Napoca și altele din țară, se preconizează revenirea precipitațiilor sub formă de ninsoare și temperaturi minime negative în prima lună de primăvară. Această revenire la condiții meteorologice reci după o perioadă neobișnuit de caldă în februarie necesită o ajustare rapidă pentru a face față schimbărilor.

După o lună februarie caracterizată de temperaturi neobișnuit de ridicate, ultimele zile ale acestei luni vor aduce un reviriment la condiții meteorologice mai reci și specifice sezonului de iarnă. Este esențial să fiți pregătiți pentru aceste schimbări și să vă asigurați că sunteți echipați corespunzător pentru vremea rece și posibilele precipitații.

În afirmaţiile sale, ”Anii trecuți ne-au arătat că iernile acestea foarte blânde au o tendință de a se prelungi până spre jumătatea primăverii, în sensul în care fenomene – este adevărat, de scurtă durată – dar cu aspect de iarnă, mai pot apărea și-n martie și chiar în prima parte a lunii aprilie. Să ne amintim că anul trecut am avut un viscol, cel mai puternic viscol al sezonului 2022-2023 în 5 aprilie.

A afectat partea de nord și centrul Moldovei, au fost emise două coduri roșii. Cel puțin pentru acea parte a țării a fost cel mai sever eveniment al sezonului rece… vedeți, nici nu mai spun iarnă? La fel, în urmă cu doi ani, la București a nins între 1 și 8 martie.

Iarna care se încheie, calendaristic vorbind, într-o săptămână, mai poate aduce unele surprize. Aproape că spun din precauție, pentru că altfel, prin contribuția lunii februarie, iarna aceasta ar putea să se încheie ca fiind în topul celor mai calde ierni. Ierna 2022 – 2023 a fost cea mai caldă iarnă din ultimii 60 de ani” a spus Florinela Georgescu, ANM.

Când încep ninsorile

În luna martie 2024, din prognozele meteorologice, ne așteptăm la o schimbare semnificativă a vremii, caracterizată de temperaturi mai scăzute și apariția precipitațiilor sub formă de ploi și ninsori în diverse regiuni ale țării.

Dacă luna martie a fost una extrem de călduroasă, cu temperaturi de peste 20 de grade în unele zile, se pare că prima lună de primăvară este mult mai rece.

Perioadele în care se preconizează astfel de condiții meteorologice

Pe 12 martie 2024, se prognozează ploi, cu o temperatură maximă de 8 grade Celsius și o temperatură minimă care poate coborî până la -2 grade Celsius.

Pe 14 martie 2024, se așteaptă precipitații sub formă de ninsoare, cu o temperatură maximă de 7 grade Celsius și o temperatură minimă de -3 grade Celsius.

Pe 19 martie 2024, se prevăd precipitații sub formă de ninsoare, cu o temperatură maximă de 7 grade Celsius și o temperatură minimă de 0 grade Celsius.

Pe 21 martie 2024, este prognozată ploaie, cu o temperatură maximă de 9 grade Celsius și o temperatură minimă de 1 grad Celsius.

Pe 22 martie 2024, este anticipată ploaie, cu o temperatură maximă de 8 grade Celsius și o temperatură minimă care poate coborî până la -2 grade Celsius.

Pe 23 martie 2024, se preconizează ninsori, cu o temperatură maximă de 8 grade Celsius și o temperatură minimă de -3 grade Celsius.

Pe 24 martie 2024, sunt așteptate ploi, cu o temperatură maximă de 7 grade Celsius și o temperatură minimă de -3 grade Celsius.

Pe 26 martie 2024, se prognozează ninsori, cu o temperatură maximă de 8 grade Celsius și o temperatură minimă de -3 grade Celsius.

Pe 28 martie 2024, se anticipează ploi, cu o temperatură maximă de 8 grade Celsius și o temperatură minimă de -2 grade Celsius.

Sursa – playtech.ro