În ţările care se confruntă cu valul 5, s-au luat noi măsuri pentru întoarcerea elevilor în bănci

4 min citire

Inrolare trafic.ro
Astăzi 10 ianuarie 2022, este prima zi de şcoală, din noul an, nu doar pentru elevii din România, ci şi pentru cei din alte state din Europa. În contextul sanitar actual, cele mai multe țări de pe continent se luptă deja cu valul 5 al pandemiei, aşa că au luat măsuri suplimentare pentru întoarcerea în bănci a elevilor.

Preşcolarii şi elevii din învăţământul primar se întorc la cursuri după vacanţa de iarnă, conform calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.

În contextul medical, testele de salivă nu mai pot fi distribuite în școli însă, din cauza contestării licitaţiei, cei de gimnaziu şi liceu, precum şi cei din învăţământul profesional şi postliceal au început cursurile cu o săptămână mai devreme, în data de 3 ianuarie.

 Cu ce reguli se deschid școlile în alte țări din Europa

– În Italia, întoarcerea elevilor la școală a fost extrem de contestată. Guvernul a decis ca școlile să se redeschidă în 7 sau 10 ianuarie, asta deși autoritățile de la nivel local și părinții au cerut amânarea cu 15 zile a datei. Sunt reguli diferite pentru fiecare grupă de vârstă. Personalul din grădinițe trebuie să poarte masca FFP2. La fel și profesorii din clasele primare și gimnaziu în care sunt elevi ce nu pot purta mască din motive medicale. La apariția unui caz pozitiv în grădiniță, activitatea se suspendă pentru 10 zile. Dacă un elev se îmbolnăvește cu COVID, colegii lui vor fi nevoiți să facă un test antigen pe care să îl repete la 5 zile. Cu 2 infectări, clasa trece în online pentru 10 zile.

-Pentru elevii și profesorii din Austria există obligativitatea să se testeze de 3 ori pe săptămână. Două dintre teste trebuie să fie PCR. Testele de acest tip sunt gratuite. Guvernul le-a recomandat părinților să testeze copiii și în acest weekend, înainte de întoarcerea din vacanță. În școală se poartă obligatoriu mască FFP2.

-În Suedia regulile sunt puțin mai relaxate. Testarea nu este obligatorie, ci doar recomandată. Agenția suedeză de Sănătate Publică a recomandat testarea atunci când apar simptome. Decizia nu este pe placul profesorilor, care au cerut teste în școli. Guvernul recomandă activități școlare în exterior și cere să se păstreze distanța între elevi atunci când cursurile au loc în clasă.

-În Franța elevii s-au întors la școală încă de săptămâna trecută. Măsurile s-au schimbat și pentru ei. Dacă un elev este depistat pozitiv, colegii lui trebuie să facă 3 teste în decurs de 5 zile. Nu există vreo obligativitate asupra tipului de test, însă prima testare, PCR sau antigen, trebuie să aibă loc într-un centru specializat. Ulterior, celelalte 2 se realizează acasă. Profesorii amenință cu declanșarea grevei și cer ca acolo unde sunt cazuri pozitive, clasele să fie închise. Mai mult, ce a stârnit furia directorilor este că școala este responsabilă să depisteze contacții direcți ai elevului infectat.