Institutul Naţional de Cercetare- Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA a obţinut premiul I în Rusia

0 78

În domeniul energiilor, Institutul Naţional de Cercetare- Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA a obţinut recent din partea Institutului Unificat pentru Cercetări Nucleare (IUCN) – Dubna, Rusia, premiul I pentru lucrarea „Sistem de magnet supraconductor de temperatură ridicată (HTS), pentru difractometrul cu neutroni DN-12 de la instalaţia IBR-2, cu camera de înaltă presiune ce funcţionează în câmp magnetic de până de 5 T la şi temperatura de 4,5 – 300 K”.

Astfel, lucrarea a fost realizată de ICPE-CA în cadrul proiectului „Dezvoltarea unor tehnologii noi în scopul realizării bobinelor HTS prin optimizarea parametrilor funcţionali ai unui generator de câmp magnetic uniform şi de intensitate mare” ce s-a desfăşurat în perioada 2018-2019.

Din punct de vedere al conlucrărilor, acest proiect a fost realizat în parteneriat cu Laboratorul Frank de fizică neutronilor din IUCNDubna.

În contextul cercetărilor, aspectele inovative ale electromagnetului supraconductor de temperatură înaltă sunt legate de utilizarea supraconductorilor HTS şi a răcirii criogenice (4.5 K) conductive cu crioracitoare, ceea ce aduce beneficii atât în domeniul aplicaţiilor din fizica nucleară (diverse sisteme de măsură pentru temperaturi joase şi câmpuri magnetice intense), cât şi în industrie sau medicină, în procesele care necesită câmpuri magnetice intense (imagistica medicală).

Aşadar, acest premiu reflectă, încă o dată, caracterul aplicativ de nivel înalt al cercetărilor desfăşurate de ICPE-CA în domeniul ingineriei electrice, în beneficiul instituţiilor publice şi private.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata