Intârzierea proiectului MADR privind abatoarele mobile

28

Intârzierea proiectului Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) de înfiinţare a abatoarelor mobile pentru care au depus cereri de finanţare le blochează activitatea şi îi obligă să-şi vândă animalele cu 5 lei pe kilogram, în condiţiile în care carnea de vită la carcasă este circa 30 de lei pe kilogram, iar în hipermarketuri un kilogram de muşchi de viţel costă 80 de lei, sustin  crescătorii de animale din judeţul Dolj.

Costel Dinuţ, fermierul care deţine circa 100 de vaci în Ciupercenii Vechi, a declarat, că deşi a avut cheltuieli legate de întocmirea proiectului, până la urmă va renunţa să mai aştepte finanţarea din fonduri europene şi îşi va achiziţiona un abator mobil din surse proprii.

„Până la urmă voi renunţa la acest proiect şi îl voi cumpăra cu fonduri proprii. Costă undeva la 70.000 de euro, iar o parte din bani îi puneam noi – acea co-finanţarea, iar diferenţa ne-ar da-o ei. Pentru 40.000 de euro ne amână de un an de zile. Diferenţa de 30%, plus terenuri trebuie să le avem noi. După ce am depus proiectul ni s-a spus că noi suntem din Dolj şi aici avem multe abatoare de milioane de euro în zonă. Dar nu ştiu unde sunt aceste abatoare, că noi nu le vedem. Or fi abatoare de milioane de euro pe hârtiile ministerului, dar eu vreau să văd unde funcţionează, pentru că eu cresc animale. În Craiova funcţionează un singur abator, adică la 100 şi ceva de km distanţă, iar transportul costă 5,5 lei/km/animal. Deci dăm peste 1.000 lei de animal numai la transport şi dacă îl dai viu cu 5 lei/kg, nu mai rămâne nimic. Pun bani din buzunar ca să duc animalul la abator”, a spus Costel Dinuţ.

La nivelul judeţului Dolj, au fost depuse proiecte pentru patru abatoare, în fiecare colţ al judeţului, de care ar putea beneficia toţi fermierii din zonele respective.

„Dacă ar exista un abator în zona Calafat, am putea vinde carnea în zonă, pentru că de multe ori nu există carne de vită. Şi oamenii mă întreabă când îmi vine abatorul. Dacă ne-ar fi plătit animalul mai bine, ne-am putea dezvolta şi noi, am putea creşte până la 1000 de capete. În acest moment, noi, crescătorii, suntem la mâna acestor abatoare mari care se află la sute de km distanţă şi care nu ştiu ce înseamnă să creşti un animal şi să-l vinzi cu 3-5 lei/kg, când pe piaţă este 20-30 lei/kg la carcasă. Trebuie stabilit un preţ corect. Or noi mergem la abator şi după ce ne taie animalul ne spune ‘atâta costă’. Adică nu mai este acelaşi preţ pe care îl discutasem la telefon, pentru a ne face să venim cu animalul la Craiova, iar după ce îl taie nu mai primim nici banii pe transport. Prin această atitudine suntem total descurajaţi. Şi aşa nu mai are cine să muncească, pentru că oamenii nu sunt încurajaţi. Aici în zona noastră erau 4.000 de capete de vaci, acum mai sunt eu cu 100 de vaci, şi încă 10 vaci în sat”, a mai spus Costel Dinuţ.

Si in ceea ce priveşte producţia de lapte, Costel Dinuţ afirmă că nu are unde îl vinde, iar cei 1.000 litri de lapte pe care îi ia la o mulsoare îi lasă să sugă viţeii:

„Dacă puteam da mia aia de litri de lapte, pentru mine era ceva. Erau nişte bani zilnic pe care îi aveam să ne dezvoltăm, dar nu vrea nimeni să ne dezvoltăm. Ne ţin în loc. Ne scot ochii cu nişte subvenţii, care de multe ori vin greu şi cu care plătim penalităţile la bănci pentru întârzierea ratelor. Laptele îl lăsăm să îl sugă viţeii. Am văzut 4-6 lei/litru de lapte. Dar noi suntem mici şi nu putem să judecăm. Înţeleg să câştige şi abatorul, dar ei cu 5 lei/kg îşi bat joc de noi. Nouă ne plătesc vaca cu preţul unui muşchi şi restul îl bagă în buzunar. Hai să fim şi noi odată serioşi. Chiar nu mai avem niciun fel de respect pentru muncă?! Pe urmă spunem că pleacă oamenii din ţară. Păi dacă aici munca ar fi apreciată, vă spun eu că nimeni nu ar pleca. Şi eu am fost plecat împreună cu soţia ani de zile. Câştigam 7.000 de euro/lună amândoi. Dar ne-am întors acasă, pentru că vrem să facem ceva la noi acasă”.

Inca din octombrie 2018, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunţat că crescătorii de animale, cooperativele sau grupurile de producători pot depune proiecte până la data de 15 decembrie 2018 pentru achiziţia şi înfiinţarea de abatoare mobile din fonduri europene.

Instituţia preciza că a venit astfel în întâmpinarea solicitărilor fermierilor de a avea locuri de sacrificare pentru animalele deţinute, îndeosebi în zonele izolate sau a celor care au ferme de mici dimensiuni.

„Având în vedere nevoia constantă de a avea carne abatorizată în condiţii certificate, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a identificat soluţia finanţării unor abatoare mobile prin intermediul fondurilor europene disponibile prin Submăsura 4.2 ‘Sprijin pentru investiţii în procesarea /marketingul produselor agricole’ din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Prin urmare, potenţialii beneficiari pot depune proiecte privind achiziţia şi înfiinţarea de abatoare mobile până la data de 15 decembrie 2018. De acest sprijin pot beneficia crescătorii de animale, cooperativele sau grupurile de producători”, preciza MADR.

Asadar, rata sprijinului public nerambursabil este de 70% pentru investiţii colective (proiecte aplicate de cooperative sau grupuri de producători), 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri şi 40% pentru alte întreprinderi. Potrivit datelor MADR, valoarea orientativă de piaţă a echipamentului este între 55.000 şi 100.000 euro în funcţie de dotările opţionale. Pentru operaţionalizarea abatorului mobil, acesta trebuie să deţină utilităţi precum apă curentă, energie electrică, canalizare sau fosă septică bicamerală.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata