Intervenţie neurochirurgicală, în premieră, de îndepărtare a părţilor de nervi spinali

282
Într-o premieră naţională, o echipă complexă de specialişti ai Clinicii de Neurochirurgie a Spitalului Judeţean Timişoara a efectuat cu succes, o intervenţie dificilă de îndepărtare doar a părţilor afectate de o tumoră ale nervilor spinali ai unei paciente, care îi provocau dureri foarte mari, iar pentru a putea dormi câteva minute trebuia să i se administreze morfină.

„Este un succes al neurochirurgiei româneşti. O astfel de operaţie durează foarte mult, neurochirurgul trebuie să aibă răbdare, rezistenţă fizică, pentru că operaţia a durat cam şase ore, iar cu anestezie, intubaţie şi detubaţia pacientei s-a ajuns la şapte-opt ore. Este o intervenţie care îţi ocupă toată ziua. Această pacientă nu avea viaţă. Când a venit prima dată la mine pentru alte metode prin care să încerc să-i iau durerea, nu putea vorbi decât într-o anumită poziţie. În spital, până la operaţie a fost nevoită să doarmă pe scaun, cu mai multe perne sub mână, cu medicaţie antalgică de tip morfină ca să poată dormi câteva minute”, a declarat presei, vineri, şeful Clinicii de Neurochirurgie a spitalului, Horia Pleş.

În acesată intervenţie, din echipă a făcut parte şi Andrei Brînzeu, un tânăr format în România şi supraspecializat în Franţa, tehnica aplicată în această intervenţie fiind învăţată de el la Lyon, sub îndrumarea celui care a inventat-o.

„Este vorba despre o intervenţie menită să controleze durerea la o pacientă cu invazia tumorală a nervilor de la braţ. Este o intervenţie pe măduva spinării în care selectiv se taie partea responsabilă de durere. Se face sub microscop operator şi durează foarte mult pentru că la fiecare nerv se taie doar partea responsabilă de durere, prezervând toate celelalte funcţii nervoase, astfel încât pacienta nu mai simte durere în braţul respectiv şi îşi păstrează majoritatea funcţiilor pe care le avea înainte. Spun înainte pentru că nervii erau deja invadaţi şi exista un deficit. Este o intervenţie cu care sunt obişnuit, pentru că am lucrat 10 ani în Franţa cu profesorul care a inventat această operaţie în anii ’70 şi cu care am făcut câteva zeci de operaţii; unele dintre acestea au fost făcute doar de către mine”, a detaliat dr. Andrei Brînzeu.

de altfel, Raul Pătraşcu managerul Spitalului Judeţean, subliniază importanţa acestei intervenţii, întrucât a redat viaţă unei paciente aflate în suferinţă foarte mare.

„Este o premieră naţională această intervenţie. Durerile inimaginabile ale unei paciente, care nu o lăsau să doarmă de ani de zile, au dispărut în urma unei operaţii excepţionale pe măduva spinării. (…). Printr-o intervenţie migăloasă, cu ajutorul unui microscop special, doctorul Brînzeu a reuşit să îndepărteze doar părţile afectate de o tumoră ale nervilor spinali ai pacientei care îi provocau dureri imense. (…). Chiar şi în aceste vremuri tulburi, chiar dacă tratăm cazuri dificile şi multe de pacienţi cu COVID-19, aşa cum am promis, Spitalul Judeţean Timişoara nu a refuzat, nu refuză şi nu va refuza pacienţi, datoria noastră fiind de a-i îngriji pe toţi cei care au nevoie de noi, indiferent de boală”, a adăugat Pătraşcu.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata