Investiţii de aproape 3 miliarde de lei în infrastructura de gaze naturale din România

0 78

Compania Delgaz Grid a investit aproape 3 miliarde de lei în modernizarea infrastructurii de gaze naturale, în ultimii 15 ani, iar numărul clienţilor deserviţi a crescut cu 670.000, se arată înt-un comunicat de presă al companiei, transmis luni AGERPRES.

Principalele investiţii au vizat, în principal, modernizarea reţelei de distribuţie a gazelor naturale care alimentează în prezent, mai mult de 1.080 de localităţi din 20 de judeţe situate în nordul ţării. În acest sens, au fost înlocuiţi peste 5.600 km de conducte şi branşamente din oţel cu conducte de polietilenă, iar pe alţi 2.875 km de conducte de oţel a fost aplicată protecţie catodică.

Prin extinderea reţelei cu peste 2.200 km (mai mult decât distanţa rutieră Bucureşti – Bruxelles), atât în zona concesionată, cât şi în alte aproximativ 80 de noi concesiuni, a constituit un alt capitol către care s-au îndreptat sume importante.

Numărul clienţilor racordaţi la reţele, in perioada de referinţă, a crescut cu 56%, de la 1,2 milioane în 2005 la 1,87 milioane, în prezent, în medie cu circa 45.000 în fiecare an.

Totodată, îmbunătăţirea siguranţei în exploatare a inclus achiziţia de echipamente moderne de detectare a scăpărilor de gaze naturale, auto-laboratoare şi aparate de ultimă generaţie. În acest sens, compania menţionează că, numai anul trecut, au fost investite în acest scop cinci milioane de lei (circa un milion de euro).

Pentru următorii doi ani, în ceea ce priveşte planurile de investiţi, compania anunţă că pentru modernizarea reţelelor de gaze naturale se va aloca aproape un miliard de lei (198 milioane de euro), din care 7,7 milioane de lei (1,5 milioane de euro) şi reprezintă fonduri UE atrase, pentru înlocuirea conductelor şi branşamentelor, extinderea reţelei, contorizare şi racordare de noi consumatori.

În prezent, Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de peste 23.300 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău). De asemenea, compania operează o reţea de electricitate de aproape 82.300 km în şase judeţe din Moldova (Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui).

Din anul 2005, de la intrarea pe piaţa locală E.ON a investit circa 1,8 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,5 miliarde de euro.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata