Iranul confiscă al doilea petrolier într-o săptămână pe fondul confruntării SUA

De Jurnalul Național Actuale Externe 192 citiri
4 min citire
Marina SUA spune că mai multe nave iraniene s-au apropiat de tancul din strâmtoarea Ormuz și l-au forțat să intre în apele iraniene.

Teheran, Iran – Iranul a confiscat un petrolier în strâmtoarea Hormuz, în cel de-al doilea astfel de incident din regiune într-o săptămână, pe măsură ce tensiunea cu Statele Unite continuă.

Flota a 5-a SUA din Orientul Mijlociu și mass-media iraniană au confirmat miercuri că forța navală a Corpului Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC) a oprit un tanc pe calea navigabilă aglomerată.

Un videoclip lansat de Flota a 5-a părea să arate aproximativ o duzină de nave IRGC cu atac rapid care se apropie de un tanc care a fost identificat drept Niovi sub pavilion Panama. SUA au spus că tancul a fost forțat să inverseze cursul în apele teritoriale iraniene în timpul „capturarii ilegale”.

Agenția de știri IRNA, administrată de stat, a confirmat că nava a fost confiscată de IRGC, dar nu a adăugat detalii suplimentare.

Agenția de știri Mizan a justiției iraniene a raportat că procurorul de la Teheran a spus că sechestrul a fost rezultatul unui ordin judiciar, în urma unei plângeri a unui reclamant.

IRGC nu a confirmat imediat numele navei sau motivul pentru care a fost oprită.

Cu câteva zile înainte, forța navală a armatei iraniene a confiscat un alt petrolier în Golful Oman, joia trecută, în ceea ce Flota a 5-a a calificat o încălcare a dreptului internațional și o „amenințare la adresa securității maritime și a economiei globale”.

Totuși, Iranul a declarat că petrolierul chinezi Advantage Sweet, operat de Turcia, care se îndrepta spre Houston, Texas, transportând țiței kuweitian pentru compania energetică americană Chevron Corp, s-a ciocnit de o navă iraniană, lăsând mai mulți membri ai echipajului dispăruți și răniți.

Iranul a mai spus că Advantage Sweet, care avea aproximativ două duzini de membri ai echipajului indieni, a trecut prin strâmtoarea Hormuz și a fugit de la fața locului, în ciuda avertismentelor repetate.

Cu toate acestea, presa occidentală a raportat că confiscarea navei a venit ca răspuns la confiscarea unui petrolier de către SUA cu câteva zile mai devreme, în efortul de a impune sancțiunile sale unilaterale asupra Teheranului.

Teheranul și Washingtonul s-au mai implicat în astfel de mișcări de tip „tit-for-tat”, SUA încercând să confisque o încărcătură de petrol iranian în apropierea Greciei anul trecut, determinând Iranul să sechestreze două tancuri grecești și să le rețină luni de zile. Curtea supremă din Grecia a ordonat în cele din urmă returnarea mărfurilor în Iran, iar navele grecești au fost, de asemenea, eliberate.

SUA și-au impus cele mai dure sancțiuni vreodată Iranului din 2018, când au renunțat unilateral la un acord nuclear din 2015 cu puterile mondiale care a pus limite la programul nuclear al Iranului în schimbul ridicării sancțiunilor.

Sechestrarea de miercuri a avut loc în momentul în care președintele iranian Ebrahim Raisi a sosit la Damasc pentru o călătorie de două zile și s-a întâlnit cu președintele sirian Bashar al-Assad în ceea ce Teheranul a salutat drept o „victorie strategică” în regiune pe fondul eșecurilor politice ale SUA.

Sursa – www.aljazeera.com

TAGGED: , ,