Iranul confiscă un petrolier care „încearcă să fugă” în apele Golfului

De Jurnalul Național Externe Utile 181 citiri
4 min citire
Teheranul spune că marina sa a confiscat tancul sub pavilionul Insulelor Marshall după ce a lovit o ambarcațiune iraniană.

Armata iraniană a declarat că a confiscat un petrolier sub pavilionul Insulelor Marshall în Golful Oman, după ce s-a ciocnit cu o ambarcațiune iraniană, rănind mai mulți membri ai echipajului, a informat presa de stat.

„Un petrolier sub pavilionul Insulelor Marshall a fost capturat de forțele navale a armatei iraniene în Golful Persic după ce s-a ciocnit cu o ambarcațiune iraniană în Golful Oman și a încercat să fugă”, se arată în comunicatul armatei joi.

„Doi membri ai echipajului ambarcațiunii sunt dispăruți și mai mulți au fost răniți din cauza ciocnirii navei cu barca.”

Anterior, Marina SUA a declarat că forțele iraniene au confiscat un tanc în Golful Oman în apele internaționale.

Datele de urmărire prin satelit pentru navă de pe MarineTraffic.com au arătat că tancul în Golful Oman, chiar la nord de capitala Omanului, Muscat, joi după-amiază.

Tocmai venise din Kuweit și își enumera destinația Houston, Texas, în Statele Unite.

Apele în care a fost capturată nava cu destinația SUA, în apropiere de strâmtoarea Hormuz, reprezintă un punct de sufocare pentru cel puțin o treime din petrolul transportat pe mare din lume.

Într-o declarație emisă anterior, Marina SUA a declarat că forțele navale iraniene au capturat petrolierul Advantage Sweet în timp ce acesta „tranzita apele internaționale” în Golful Oman.

„Guvernul iranian ar trebui să elibereze imediat petrolierul”, a adăugat Flota a cincea americană din Bahrain, denunțând „hărțuirea continuă a navelor și interferența cu drepturile de navigație în apele regionale” de către Iran.

Iranul și SUA au făcut comerț cu barbe în ultimii ani în urma unui val de incidente în apele sensibile ale Golfului.

Captura de joi este cel mai recent incident din Strâmtoarea Ormuz, unde nave au fost atacate în mod misterios, drone doborâte și petroliere confiscate.

„În ultimii doi ani, Iranul a confiscat ilegal cel puțin cinci nave comerciale care navigau în Orientul Mijlociu”, a spus Marina SUA.

Sechestrarea vine după ce SUA, Regatul Unit și Uniunea Europeană au înăsprit luni sancțiunile împotriva Corpului Gărzilor Revoluționare din Iran, invocând presupuse încălcări ale drepturilor omului de către Teheran.

Măsurile occidentale s-au adăugat celor deja luate pentru răspunsul dur al Teheranului la protestele care au zguduit Iranul de la moartea din septembrie în custodia lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, după arestarea acesteia pentru o presupusă încălcare a regulilor stricte de îmbrăcăminte pentru femei.

Iranul a anunțat ulterior contramăsuri, inclusiv sancțiuni financiare și interdicții de intrare, vizând persoane și entități din UE și Marea Britanie pentru „impunerea și exacerbarea sancțiunilor crude”.

Tensiunile au escaladat din 2018, când președintele american de atunci Donald Trump a retras SUA dintr-un acord multinațional care a înghețat programul nuclear al Iranului și a reimpus sancțiuni paralizante asupra economiei sale.

În iulie 2019, Garda Revoluționară a confiscat petrolierul Stena Impero, sub pavilion britanic, pe aceeași cale navigabilă, pentru că ar fi lovit o barcă de pescuit, și l-a eliberat două luni mai târziu.

În 2021, Iranul a eliberat un petrolier sud-coreean pe care îl ținea luni de zile pe fondul unei dispute despre miliarde de dolari confiscate de Seul.

Sursa – www.aljazeera.com

TAGGED: ,