Israelul a bombardat o casă din Gaza, transformând colecția de antichități în praf

De Jurnalul Național Externe Utile 239 citiri
9 min citire

Inrolare trafic.ro
De când casa lui a fost distrusă într-un bombardament israelian din 12 mai, Hazem Mohanna încă vine în fiecare zi căutând printre dărâmături pentru a-și găsi prețuita colecție de antichități.

Bătrânul de 62 de ani și-a petrecut 40 de ani din viață colecționând monede antice de argint, pietre prețioase și piese legate de moștenirea palestiniană, ca parte a hobby-ului său. Casa lui cu patru etaje din cartierul al-Sahaba de la est de orașul Gaza, spune Mohanna, s-a transformat într-un „muzeu arheologic unic”.

Pe 12 mai, a treia zi a celui mai recent asalt militar israelian asupra Gazei, Mohanna a primit un apel de la serviciile secrete israeliene în timp ce stătea cu familia sa. „Mi-au dat doar cinci minute să-mi eliberez casa”, a spus el pentru Al Jazeera.

„Am fost atât de șocată. Soția mea și copiii mei căsătoriți și copiii lor au fugit imediat din clădirea cu patru etaje”, a spus tatăl celor patru copii.

„Am reușit să mă salvez pe mine și pe familia mea, dar nu mi-am putut salva bunurile pe care mi-am petrecut viața strângând și îngrijind”, a spus el cu o față vizibil tristă.

Israelul a bombardat sute de case din Gaza în mai multe atacuri în trecut, oferind locuitorilor de oriunde de la câteva ore până la doar minute de preaviz pentru a se elibera – și atrăgând critici din partea organizațiilor pentru drepturile omului.

Israelul a bombardat o clădire de 11 etaje care găzduiește biroul de știri al lui Al Jazeera în mai 2021, după ce a dat un preaviz de abia o oră. Aproximativ 250 de palestinieni au fost uciși în 11 zile de bombardamente necruțătoare israeliene.

Monede și artefacte vechi pe care Hazem Mohanna le-a adunat de sub dărâmăturile casei sale, care a fost bombardată pe 12 mai (Abdelhakim Abu Riash/Al Jazeera)

„Colecția mea de antichități a însemnat foarte mult pentru mine. Există multe piese prețioase care datează de sute de ani”, a spus Mohanna, un ofițer de securitate pensionat al Autorității Palestiniene.

„Există documente de identificare din multe țări, piese legate de moștenirea palestiniană, cum ar fi haine brodate, bagaje și artefacte din cupru”, a spus el.

„Sunt lucruri și amintiri care nu pot fi compensate cu nicio sumă de bani, din cauza atașamentului nostru față de ele. Mi-aș dori ca copiii mei să moștenească micul meu muzeu arheologic, dar ocupația israeliană urmărește totul, chiar și amintirile și hobby-urile noastre.”

Colecționarul de antichități încă nu poate găsi un motiv sau o justificare pentru bombardarea casei sale. „Suntem cu toții simpli civili”, a spus Mohanna, care acum locuiește într-un mic apartament închiriat cu două dormitoare împreună cu familia sa de 16 membri, inclusiv cei patru copii căsătoriți.

El este îngrijorat de reconstrucția casei sale împreună cu alte sute de persoane. Cel puțin 20 de clădiri, cu un total de 56 de unități de locuințe, au fost complet distruse și 940 de unități de locuințe au fost avariate în timpul escaladării militare israeliene, potrivit Ministerului Lucrărilor Publice.

„Până acum, nimeni nu m-a contactat pentru compensație sau chiar pentru a-și plăti chiria apartamentului”, a spus Mohanna. „Există case care au fost distruse în ofensivele israeliene anterioare, care nu au fost încă reconstruite, deci când ne va veni rândul?”

„Destul de războaie”

Sabah Abu Khater, în vârstă de 60 de ani, a spus că ultima escaladare militară israeliană i-a luat bucurie fiului ei, care era la o lună și jumătate până la căsătorie.

În după-amiaza zilei de 11 mai, familia de 10 persoane urmărea știrile în casa lor din Beit Hanoun, în nordul Fâșiei Gaza, când au primit un telefon prin care le ordona să-și evacueze casa, deoarece urma să fie bombardată.

Israelul a justificat bombardarea caselor civile spunând că acestea sunt folosite de grupuri armate – o afirmație respinsă de palestinieni.

Sabah Abu Khater, 60 de ani, adună bunuri pentru familia ei din dărâmăturile casei ei bombardate din Beit Hanoun (Abdelhakim Abu Riash/Al Jazeera)

„I-am auzit pe vecini strigând: ‘Ieși din casă! Va fi bombardat acum!’”, a spus Khater.

„Am plecat cu toții imediat din casă. Copiii mei, soțiile lor și nepoții mei. Ne-am repezit în stradă doar cu hainele pe care le purtam”, a spus ea în timp ce căuta bunuri în dărâmăturile casei sale cu două etaje.

„Am aranjat prețul pentru mireasa fiului meu și ne pregăteam să finalizăm logodna după ce situația se va calma, dar acum ne-am întors la punctul unu”, a spus Khater, referindu-se la suma pe care un mire trebuie să o plătească unei mirese la momentul nunta lor conform legilor islamice.

„Mă simt trist și zdrobit pentru fiul meu, care a cheltuit mulți bani și efort pentru a-și colecta zestrea și pentru a-și construi casa”, a spus ea.

„Oamenii de aici, în Gaza, se sătura de războaie și nenorociri.”

Fiul lui Khater, în vârstă de 26 de ani, Bilal Abu Khater, așezat frustrat pe dărâmăturile casei familiei sale, a povestit cum a strâns cu grijă zestrea miresei sale și a pregătit o casă modestă pentru căsătorie.

„Am fost forțat să lucrez ore suplimentare pentru un salariu mic, care nu depășește 20 de șekeli pe zi, și poate mai puțin, ceea ce echivalează cu patru dolari, în plus față de asistența oferită de unchii și rudele mei din străinătate”, a spus el.

Bilal Abu Khater stă pe dărâmăturile casei sale (Abdelhakim Abu Riash/Al Jazeera)

„Astăzi am fost forțat să muncesc mai mult pentru a ajuta la construirea unei noi case și pentru a suporta cheltuielile familiei mele, care au rămas fără adăpost”, a spus Bilal Abu Khater.

„Tinerii din Fâșia Gaza suferă de condiții de viață dificile din cauza lipsei de oportunități de muncă și a blocadei în curs”, a spus el, referindu-se la blocada terestră, aeriană și maritimă a enclavei palestiniene impusă de Israel din 2007.

„Războaiele”, spune Bilal Abu Khater, „vin să înrăutățească lucrurile”.

„Au fost nevoie de ani să ne construim casa, iar acum ne va dura mult să reconstruim”, a spus el pe un ton întrerupt înainte de a-i mulțumi lui Dumnezeu că familia lui este în siguranță. „Banii compensează. Important este că niciunul dintre noi nu a fost rănit.”

Avioanele de război israeliene au vizat case și apartamente din toată Fâșia Gaza, ca parte a unui atac militar israelian care a început pe 9 mai. Se spunea că bombardamentul a fost îndreptat către mișcarea Jihad Islamic, dar palestinienii și organizațiile pentru drepturile omului au spus că majoritatea civili au fost uciși în cele cinci zile. asalt. Fracțiunile palestiniene au lansat rachete în Israel, ucigând o persoană israeliană.

Până la intrarea în vigoare a încetării focului mediată de Egipt, pe 12 mai, cel puțin 33 de palestinieni, inclusiv șase copii, au fost uciși și 190 au fost răniți, cu o pierdere economică estimată la 5 milioane de dolari.

Sursa – www.aljazeera.com