Italia vrea să acorde stimulente la plăţile cu cardul pentru a reduce evaziunea fiscală

Foto: dw.com
0 1

În cadrul unui program ce se va derula până în 2022 şi care este destinat să reducă utilizarea numerarului şi evaziunea fiscală din ţară, guvernul Italiei, condus de premierul Giuseppe Conte, lucrează la o măsură vizând returnarea a 10% din tranzacţiile făcute cu cardul, urmând să ramburseze maximum 300 de euro pentru fiecare persoană, informează Bloomberg citând surse din apropierea acestui dosar.

Mai mult, cei care plătesc cu cardul vor participa şi la o tombolă cu premii în valoare totală de 300 milioane de euro.

Prin această masură, miniştrii italieni speră că această politică de urgenţă destinată încurajării cheltuielilor va duce la modificarea obiceiurilor unei populaţii care refuză cu încăpăţânare plăţile digitale. Aceasta ar putea permite realizarea de progrese în colectarea taxelor şi scoaterea la lumină a activităţilor economice nedeclarate, estimate la 12% din Produsul Intern Brut.

„În ţara noastră, sarcina dificilă nu este elaborarea regulilor ci punerea lor în aplicare. De aceea cred că această măsură ar putea funcţiona. Ar fi un act voluntar pentru oameni şi ar putea schimba, treptat, comportamentul consumatorilor”, a declarat Giorgio Di Giorgio, profesor de teorie şi politică monetară la Universitatea Luiss din Roma.

În ultimii ani mai multe guverne de la Roma au văzut cât de greu este să pui capăt poveştii de dragoste dintre italieni şi numerar. Când fostul premier Mario Monti a limitat plăţile cu numerar la 1.000 de euro, în timpul crizei datoriilor suverane din zona euro, măsura s-a dovedit atât de nepopulară încât a fost schimbată de următorul premier Matteo Renzi.

Pe lângă faptul că a schimbat tactica, optând pentru stimulente, prin utilizarea loteriei Giuseppe Conte vrea să profite de afinitatea italienilor pentru astfel de jocuri, şi de asemenea de progresele în tehnologie graţie unei aplicaţii mobile pe care cetăţenii trebuie să o descarce pentru a putea primi stimulentele. Guvernul de la Roma a anunţat deja o altă loterie prin care îi încurajează pe consumatori să solicite bonuri fiscale în magazine.

În acest context, planul lui Conte, care urmează să fie finalizat în cursul următoarelor săptămâni face parte din eforturile guvernului său de a elibera economia de blestemul coronavirusului, în condiţiile în care Italia a fost cea mai afectată ţară din Europa de prima izbucnire a pandemiei, precum şi de efectul său asupra creşterii.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata