Kamala Harris anunță inițiative comerciale din Tanzania în turneul în Africa

De Jurnalul Național Actuale Externe 150 citiri
5 min citire
VP Harris a anunțat o listă de inițiative, inclusiv un memorandum de înțelegere între Banca Export-Import a SUA (EXIM) și Tanzania.

Vicepreședintele Statelor Unite, Kamala Harris, a anunțat planuri de a stimula comerțul și investițiile în Tanzania, în timpul unei vizite de joi acolo, parte a unui turneu african care vizează consolidarea legăturilor cu un continent în care influența Chinei și Rusiei este în creștere.

Turul a început duminică în Ghana, înainte de a zbura miercuri târziu spre capitala comercială a Tanzaniei, Dar es Salaam, unde sa întâlnit joi cu președintele Samia Suluhu Hassan. Cele două femei au dat scurte declarații presei înainte de a intra într-o sesiune mai lungă de discuții private.

„Lucrând împreună, obiectivul nostru comun este să creștem investițiile economice în Tanzania și să ne consolidăm legăturile economice”, a spus Harris, enumerând o serie de inițiative.

Acestea au inclus un nou memorandum de înțelegere între Banca Export-Import a Statelor Unite (EXIM) și guvernul Tanzaniei.

Acest lucru va facilita finanțare de până la 500 de milioane de dolari pentru a ajuta companiile americane să exporte bunuri și servicii în Tanzania în sectoare precum infrastructura, transportul, tehnologia digitală, securitatea climatică și energetică și generarea de energie.

Harris a menționat, de asemenea, un nou parteneriat în tehnologia 5G și securitatea cibernetică, precum și un plan susținut de SUA al LifeZone Metals de a deschide o nouă fabrică de procesare în Tanzania pentru mineralele care intră în bateriile vehiculelor electrice.

„Acest proiect este un model important și de pionierat, folosind standarde inovatoare și cu emisii scăzute. Important este că mineralele brute vor fi procesate în curând în Tanzania, de către tanzanieni”, a spus ea, adăugând că fabrica va livra nichel pentru baterii către SUA și pe piața globală începând cu 2026.

China a investit masiv în Africa în ultimele două decenii, iar în noiembrie anul trecut, Hassan sa întâlnit cu președintele Chinei Xi Jinping în timpul unei vizite de stat la Beijing.

Comerțul și investițiile s-au aflat în mare măsură pe agenda lor, liderii fiind de acord să „crească comerțul bidirecțional și să extindă în continuare volumul comerțului”, iar China afirmând că va explora oferirea de acces pe piață la mai multe bunuri tanzaniene.

Drepturi Politice

Joi, președintele Hassan a spus că „cea mai importantă cerere” a ei este îmbunătățirea procesului de viză între SUA și Tanzania, deoarece ambele țări vor beneficia de o „viză de lungă durată” care ar crește comerțul și turismul.

Sub Hassan, Tanzania a revenit la angajamentul internațional după o perioadă de izolaționism impusă de predecesorul ei John Magufuli, care a anulat toate călătoriile miniștrilor săi în străinătate și a descurajat călătoriile.

Ea a câștigat laude la nivel internațional pentru restabilirea drepturilor politice suspendate de Magufuli, care a murit în funcție în 2021.

„Doamnă președintă, sub conducerea dumneavoastră, Tanzania a făcut pași importanți și semnificativi, iar eu și președintele Joe Biden vă aplaudăm”, a spus Harris, stând alături de Hassan.

Magufuli interzisese mitingurile politice ale oricui, alții decât oficialii aleși, reprimase comunitatea LGBT din Tanzania și arestase zeci de susținători ai opoziției. El a respins, de asemenea, vaccinurile împotriva COVID-19 și i-a îndemnat pe tanzanieni să aibă încredere în rugăciune și în tratamente precum inhalarea de abur.

Hassan a inversat politicile la venirea la putere și, la începutul acestei luni, Tanzania a depășit pragul de vaccinare completă a 50% din populația sa împotriva coronavirusului.

Dar grupurile umane au spus că încălcările continuă, inclusiv țintirea guvernului asupra instituțiilor media online. Ministrul educației al lui Hassan a interzis luna trecută o serie de cărți pentru copii din școli pentru că ar fi promovat homosexualitatea.

Harris, cea mai recentă dintre câteva personalități importante din administrația SUA care a vizitat țări africane în ultimele luni, urmează să rămână în Tanzania până vineri, când va pleca în Zambia, ultima oprire a turneului ei.

Ambele femei s-au întâlnit pentru prima dată în aprilie 2022, când Harris l-a găzduit pe Hassan la Casa Albă din Washington.

Sursa – www.aljazeera.com