Kamala Harris începe turneul în Africa și anunță ajutor de securitate în Ghana

De Jurnalul Național Actuale Externe 279 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
SUA au promis ajutor pentru Benin, Ghana, Guineea, Coasta de Fildeș și Togo pentru a combate grupurile violente și instabilitatea.

Statele Unite vor oferi 100 de milioane de dolari Ghanei și altor patru țări din Africa de Vest pentru a le ajuta să facă față instabilității și violenței din partea grupurilor armate, a declarat vicepreședintele Kamala Harris în timpul unei vizite în Ghana.

Harris s-a aflat luni la Accra, la începutul unui turneu african în trei națiuni de o săptămână, cea mai recentă dintr-o serie de vizite ale înalților oficiali americani, în timp ce Washingtonul încearcă să contracareze influența crescândă chineză și rusă pe continent.

„Președintele (Joe) Biden și cu mine am arătat clar că Statele Unite își întăresc parteneriatele pe continentul african”, a spus Harris în timpul unei conferințe de presă comune cu președintele Ghanei Nana Akufo-Addo.

China a investit masiv în Africa în ultimele două decenii, în special în infrastructură, minerit, lemn și pescuit, în timp ce antreprenorul militar privat al Rusiei Wagner Group oferă asistență de securitate în mai multe țări.

Akufo-Addo, care a susținut în decembrie că vecinul său conflictual Burkina Faso a angajat mercenari, a reiterat că este îngrijorat de prezența lui Wagner în Africa de Vest.

„Se ridică o posibilitate foarte reală… ca din nou continentul nostru să devină terenul de joacă pentru conflictele marilor puteri”, a spus el.

Mai multe țări din Africa de Vest și regiunea Sahel s-au luptat să înăbușe violența din partea grupurilor armate care au provocat dezastre umanitare și au alimentat nemulțumirea, ceea ce a contribuit la lovituri de stat militare în Mali și Burkina Faso.

„Apreciem conducerea dumneavoastră ca răspuns la recenta derapaje democratice din Africa de Vest”, a spus Harris pentru Akufo-Addo.

„Pentru a ajuta la abordarea amenințărilor de extremism violent și instabilitate, astăzi sunt încântată să anunț 100 de milioane de dolari în sprijinul Beninului, Ghanei, Guineei, Coastei de Fildeș și Togo”, a spus ea.

Acești bani se adaugă la asistența de 139 de milioane de dolari pe care SUA intenționează să o acorde Ghanei în anul fiscal 2024, potrivit biroului lui Harris.

După Ghana, Harris se va îndrepta către Tanzania și Zambia.

Harris a fost întrebat în timpul conferinței de presă dacă va promova drepturile LGBT în timpul turneului său, inclusiv în Ghana, unde un proiect de lege care ar restrânge sever aceste drepturi este în curs de parlament.

„Am ridicat această problemă”, a spus Harris, adăugând că este foarte puternică în sprijinul libertății și egalității pentru toți oamenii și că drepturile LGBT sunt o problemă a drepturilor omului.

Proiectul de lege al Ghanei ar face infracțiune să fii gay, bisexual sau transsexual. Sexul gay este deja pedepsit cu până la trei ani de închisoare conform legislației din Ghana, deși nimeni nu a fost urmărit penal de ani de zile.

Noul proiect de lege ar prelungi pedepsele de închisoare și ar obliga oamenii să urmeze „terapie de conversie”, practici menite să-și schimbe orientarea sexuală. Parlamentul a organizat audieri publice cu privire la proiectul de lege începând cu 2021. Nu este clar când va fi supus la vot.

Akufo-Addo a răspuns la o întrebare despre proiectul de lege a unui reporter american spunând că nu este o politică oficială a guvernului, ci mai degrabă a fost prezentată de legislatori care acționează în calitate privată.

El a mai spus că procurorul general a transmis opinii unei comisii parlamentare despre „constituționalitatea sau nu a mai multor prevederi ale acesteia”.

„Înțeleg… că elemente substanțiale ale proiectului de lege au fost deja modificate ca urmare a intervenției procurorului general”, a spus el fără a oferi detalii.

„Nu am nicio îndoială că parlamentul Ghanei va arăta așa cum a făcut în trecut… sensibilitatea față de problemele legate de drepturile omului, precum și de sentimentele populației noastre și va oferi un răspuns responsabil la legislația propusă”, a spus președintele.

Sursa – www.aljazeera.com