Kamala Harris va discuta despre influența Chinei și problema datoriei din Africa

De Jurnalul Național Actuale Externe 184 citiri
3 min citire

Inrolare trafic.ro
SUA au declanșat o ofensivă de farmec în Africa sub președintele Biden, încercând să rivalizeze cu Rusia și China.

În acest weekend, vicepreședintele Kamala Harris începe un turneu în trei țări în Africa, în timp ce Statele Unite încearcă să se prezinte ca un partener mai bun decât China, care a investit masiv în continent de-a lungul mai multor decenii.

Harris va fi în Ghana în perioada 26 – 29 martie, iar apoi în Tanzania între 29 și 31 martie. Ultima ei oprire este Zambia, unde va fi între 31 martie și 1 aprilie. Se va întâlni cu președinții celor trei țări și intenționează să anunțe investitii din sectorul public si privat.

Harris va discuta despre implicarea Chinei în problemele tehnologice și economice din Africa care privesc SUA, precum și despre implicarea Chinei în restructurarea datoriilor, au declarat oficiali americani înalți.

Zambia, prima țară africană care nu a plătit datoria suverană în timpul pandemiei de COVID-19, lucrează cu creditorii săi, inclusiv China, pentru a ajunge la un acord.

„Nu le cerem partenerilor noștri din Africa să aleagă”, a declarat un oficial pentru agenția de presă Reuters, descriind concurența cu China, deși a adăugat că SUA au „preocupări reale cu privire la comportamentul Chinei în Africa” și „opac” al acestuia. relaţii de afaceri.

Oficialul, care a vorbit sub condiția anonimatului din cauza sensibilității problemei, a spus că Harris va discuta cele mai bune modalități pentru comunitatea internațională de a aborda provocările legate de datorii cu care se confruntă Ghana și Zambia.

Casa Albă a găzduit un summit al liderilor africani în decembrie, iar președintele Joe Biden este de așteptat să călătorească pe continent în cursul acestui an.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a fost în Etiopia și Niger în martie, la mai puțin de un an după ce a vizitat Africa de Sud, Republica Democrată Congo (RDC), Maroc, Algeria și Rwanda.

Mulțimea angajamentelor recente este o abatere de la poziția Washingtonului sub predecesorul lui Biden, președintele republican Donald Trump, care a ignorat în mare măsură continentul, și vine pe măsură ce Rusia adâncește angajamentele militare în Africa francofonă.

Harris, care și-a vizitat bunicul matern când era mică în timp ce acesta lucra acolo, „așteaptă cu nerăbdare să se întoarcă la Lusaka, care face parte din povestea familiei ei și o sursă de mândrie”, a spus unul dintre oficiali.

În turneul său, Harris va întâlni, de asemenea, tineri lideri și reprezentanți ai afacerilor și va discuta subiecte precum schimbările climatice și insecuritatea alimentară.

Sursa – www.aljazeera.com