Karin Kimbrough: Ne îndreptăm către o lume în care diplomele nu vor mai fi necesare

De Jurnalul Național Actuale Tech 120 citiri
6 min citire
Karin Kimbrough, economist-șef al LinkedIn, explică de ce și cum va schimba inteligența artificială piața muncii în viitorul nu foarte îndepărtat, scrie Fastcompany.

În opinia lui Kimbrough, ne îndreptăm către o lume în care diplomele nu vor mai fi necesare sau nu vor mai fi suficiente pentru ca profesioniștii să-și croiască drum în diferite domenii. În schimb, susține ea, toată lumea va trebui să învețe continuu și să-și crească abilitățile pe măsură ce noile tehnologii evoluează.

Abilitățile necesare se vor schimba cu până la 65% până în 2030

Sunt multe lucruri care ne fac să privim cu optimism lumea viitoare. La LinkedIn, analiza noastră sugerează că creșterea IA în forța de muncă va transforma semnificativ mai mult de jumătate din toate locurile de muncă, iar abilitățile necesare pentru locurile de muncă se vor schimba cu până la 65% până în 2030, explică ea.

În plus, această transformare se va manifesta în tehnologia pe care o folosim în sarcinile de zi cu zi, în cunoștințele de care avem nevoie pentru a ne face treaba în mod eficient și în abilitățile și aptitudinile necesare pentru a continua să avem succes la locul de muncă. Practic, totul va arăta destul de diferit până în 2030. Este o oportunitate importantă pentru profesioniști și companiile dispuse să investească în dezvoltarea alfabetizării IA și a competențelor oamenilor, adaugă Karin Kimbrough.

Iar schimbările pe piața muncii din ultimii cinci ani oferă un alt indicator puternic despre impactul pe care îl va aduce această ”nouă eră a muncii”. Am observat o schimbare majoră din partea angajatorilor pentru angajarea celor cu competențe.

Acest lucru va extinde plaja talentelor, va democratiza accesul la locuri de muncă și va face piața muncii și forța de muncă mult mai rezistente. De fapt, aproximativ unul din cinci locuri de muncă din SUA nu mai necesită o diplomă (de la 15% în 2021).

Angajatorii caută din ce în ce mai mult abilități, iar în ultimul an abilitățile IA și abilitățile complementare ale oamenilor au crescut, cererea venind din aproape orice industrie, acoperind atât roluri tehnice, cât și non-tehnice. În paralel, crește și cererea unor competențe umane care completează IA. Majoritatea (92%) dintre directorii americani sunt de acord că abilitățile oamenilor sunt mai importante ca niciodată, subliniază ea.

Inteligența artificială va face mobilitatea muncii mai accesibilă

Chiar dacă IA va aduce schimbări angajaților și industriilor, Kimbrough spune că disponibilitatea și adoptarea pe scară largă a instrumentelor IA vor crea, de asemenea, noi oportunități pentru toți profesioniștii. De asemenea, susține ea, IA va face mobilitatea muncii mai accesibilă.

În multe cazuri, va deveni mai puțin important să existe o înțelegere profundă sau o cunoaștere a unei industrii, iar cunoașterea modului de aplicare a instrumentelor IA va deveni o prioritate. Asta înseamnă că profesioniștii care cunosc inteligența artificială și știu cum să o folosească eficient pentru a genera rezultate se vor putea mișca mai liber între industrii sau companii.

Alfabetizarea AI va reduce timpul petrecut cu sarcini precum cercetarea

Alfabetizarea AI, adică a avea cunoștințe de lucru despre instrumentele și tehnologiile bazate pe IA, va reduce timpul petrecut cu sarcini precum cercetarea, elaborarea documentelor, gestionarea unui program și va genera o eficiență mult mai mare în joburile de zi cu zi.

Prractic, 74% dintre directorii americani apreciază cel puțin un mod în care IA generativă le va aduce beneficii afacerilor lor și angajaților, inclusiv creșterea productivității și deblocarea unor oportunități de creștere și venituri.

Într-o forță de muncă activată de IA, acele persoane care au dezvoltat abilitățile necesare pentru a o folosi cu succes la locul de muncă vor ieși în evidență și vor putea să acceseze oportunitățile care apar în această perioadă de transformare.

De aceea, este important ca profesioniștii să investească în ei înșiși și să învețe tot ce este legat de inteligența artificială și abilități complementare.

Mai puțin de o treime au urmat un curs online pentru a înțelege IA

Dar mulți profesioniști nu fac asta. Potrivit unui sondaj LinkedIn, mai puțin de jumătate dintre oameni spun că au început să experimenteze anumite lucruri cu instrumente IA și mai puțin de o treime au urmat un curs online pentru a înțelege IA.

Aşadar, accesarea programelor de certificare sau a cursurilor online prin platforme precum LinkedIn Learning, experimentarea unor instrumente populare precum ChatGPT sau Copilot pentru Microsoft 365, citirea articolelor despre IA și descoperirea modului de utilizare a AI în afaceri va permite profesioniștilor să valorifice acest val al oportunităților care sunt abia la început, concluzionează economistul-șef al LinkedIn.

Sursa – www.capital.ro