La ce nivel se situează România, în avangarda mondială în domeniul energiei nucleare?

De Jurnalul Național Actuale Companii 204 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

În prezent, domeniul nuclear este unul de excelență în România și se remarcă în regiune și la nivel mondial prin specialiștii săi și prin proiecte strategice. Anul 2023 a fost unul în care toate proiectele strategice ale Nuclearelectrica au evoluat, începând cu cel al retehnologizării unității 1.

În precizările sale, Cosmin Ghiță, președinte Nuclearelectrica,” Momentan ne aflăm în faza de organizare de șantier, de pregătire, de procurare, urmând ca la finele anului 2026 să închidem unitatea 1 și efectiv să derulăm lucrările de retubare și retehnologizare pentru a da încă 30 de ani de viață în funcționarea acestei unități la jumătate din costurile aferente construcției unei noi centrale”.

În plus, prin construirea a două unități noi – 3 și 4 – Centrala de la Cernavodă își va dubla capacitatea de producție de energie curată, nepoluantă.

Un alt pas în acest sens e construcția primului reactor modular de mici dimensiuni, în locul unei foste termocentrale de la Doicești.

În acest sens, președinte Nuclearelectrica, ”Împreună cu proiectul reactoarelor modulare mici, care înseamnă încă 462 de megawatzi instalați în sistem, ne va duce undeva la aproape 35% din totalul energiei  care urmează a fi consumată în sistemul energetic național la finele decadei. ”

În curând, Nuclearelectrica va construi la Cernavodă o instalație care va revoluționa producția de combustibil în viitor: tritiu extras din apa utilizată în cadrul centralei nucleare.

Astfel,  ”Această instalație reciclează apa grea pe care o folosesc și îmi produce tritiu care astăzi este unul dintre cei mai scumpi izotopi și care va reprezenta un combustibil pentru modul de producție a energiei nucleare a viitorului, reactoarele pe bază de fuziune, ”a precizat Cosmin Ghiţă.

În plus, România urmează să apară pe harta europeană ca important punct strategic pentru producerea de izotopi medicali.

În planurile de viitor, Cosmin Ghițăa spus, ”Atât izotopii de tip cobalt 60, molibden 99 și lutețiu 177 sunt izotopi foarte utili tratamentelor medicale sau proceselor medicale, cum ar fi CT-urile. Noi putem să devenim o forță în adevăratul sens al cuvântului în sprijinirea pieței medicale europene și mai departe. ”

Când planurile sunt mari, de un singur lucru mai e nevoie: de specialiști care să le implementeze.

Cosmin Ghiță, ”Chiar în ultimii 2 ani am făcut angajări de peste 1000 de oameni pentru a înlocui resursa umană care iese la pensie.”

În plus, sunt peste 200 de proiecte de responsabilitate sociala in domenii precum educație, sănătate și mediu în care compania de energie nucleară a investit în ultimii 4 ani. Pentru că la final de zi, totul se face cu oameni și pentru oameni, pentru a construi un viitor durabil pentru generațiile viitoare.

-Unul din 5 becuri din România este aprins de Centrala Nucleară de la Cernavodă.
-Retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă se va încheia în 2029.
-Prin construcția unităților 3 și 4 de la Cernavodă, centrala nucleară își va dubla producția de energie.
-Acum la Cernavodă sunt 1400 de megawatzi instalați și se va ajunge la 2860 de megawatzi instalați.
-Consumul de energie electrică la nivel global crește cu 2% în fiecare an.
-La Doicești, o centrală pe bază de cărbune, pe care România și-a luat angajamentul să o închidă, va fi înlocuită de un reactor modular de mici dimensiuni.
-La Cernavodă se va construi prima unitate de producție de tritiu din Europa.
-Tritiu este element central în obținerea combustibilului pentru producția de energie nucleară a viitorului.
-Prin producția de izotopi medicali extrem de valoroși, România urmează să devină un punct strategic pe harta pieței medicale europene.

Sursa – www.antena3.ro