Laureat al Premiului Nobel, James Heckman spune cât poate contribui inteligența înnăscută, la succesul financiar

De Jurnalul Național Actuale Externe Lifestyle 85 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
Când economistul laureat al Premiului Nobel James Heckman a întrebat, într-un sondaj, cât de mult cred oamenii că poate contribui inteligența înnăscută la succesul financiar, majoritatea celor chestionați a spus că, nu mai mult de „25 la sută”. Complet greșit!, spune economistul şi vine cu câteva argumente, în acest sens, potrivit Inc.com.

Inteligența înnăscută are un rol de 1 până la 2%

În contextul genetic, cercetările lui Heckman au arătat că, în cel mai bun caz, inteligența înnăscută are un rol de 1 până la 2% în succesul viitor al unui copil. În schimb, succesul financiar este corelat cu trăsăturile de personalitate care implică foarte mult conștiinciozitatea, autodisciplina, perseverența și sârguința.

În caest context, constatările studiului se potrivesc perfect cu poziția cunoscutului om de afaceri american, Mark Cuban, cu privire la ceea ce contribuie cel mai mult la succes.

În viziunea lui Cuban: ”Nu este vorba despre bani sau conexiuni. Este dorința de a lucra și de dorința de autodepășire”.

Nu poți controla norocul și poți controla doar parțial IQ-ul

Desigur, norocul joacă un rol major în succes. După cum au scris autorii unui studiu Cornell, „succesul maxim nu coincide niciodată cu talentul maxim și invers. Simularea noastră arată în mod clar că un astfel de factor este noroc pur”.

Dar nu poți controla norocul și poți controla doar parțial IQ-ul. Chiar dacă poți deveni mai educat, inteligența fluidă – abilitatea de a gândi logic și de a rezolva probleme independent de cunoștințele dobândite – poate fi antrenată.

În plus, ceea ce poți controla, cu siguranță, este conștiinciozitatea. Cât de harnic ești, cât de dornic ești să înveți, să știi mai mult, să vrei să-ți depășești limitele, subliniază Inc.com.

Dar și cât de mult muncești și cât de mult te străduiești să înveți.

Fiecare definește succesul în mod diferit. Dacă se întâmplă să definești succesul prin măsuri tradiționale, cum ar fi realizările profesionale, averea sau faima, munca este marele egalizator.

Pe de altă parte, dacă definiția succesului înclină foarte mult spre calitatea relațiilor personale, menținerea unui echilibru pozitiv între viața profesională și viața privată sau a face o diferență semnificativă în viața celorlalți, munca temeinică rămâne marele egalizator. Relațiile necesită un efort semnificativ. Echilibrul dintre viața profesională și viața privată necesită un efort semnificativ.

Aceste lucruri vor avea cel mai mare impact asupra succesului

Oamenii care profită la maximum de viață muncesc din greu pentru a-și îmbunătăți calitatea orelor pe care le trăiesc. Oamenii care se remarcă prin faptul că îi servesc pe alții muncesc mai mult pentru a-și valorifica abilitățile și experiențele.

Nu putem controla dacă avem anumite avantaje, dar ne putem controla nivelul de persistență, autodisciplină și voință. Putem alege să lucrăm și să învățăm pentru că sunt lucruri pe care le putem controla.

Este o veste bună, pentru că știința spune că aceste lucruri vor avea cel mai mare impact asupra succesului.

Sursa – www.capital.ro