Lege privind punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale – promulgată de Iohannis

193

Preşedintele Klaus Iohannis a promungat legea privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 37/2019 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 202/2008 privind punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale.

În conformitatea actului normativ, „pentru asigurarea cadrului general de cooperare în domeniul punerii în aplicare în România a sancţiunilor internaţionale, se înfiinţează Consiliul interinstituţional”. Respectivul consiliu este format din reprezentanţi ai ministerelor Afacerilor Externe, Justiţiei, Afacerilor Interne, Apărării Naţionale, ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, ai Ministerului pentru Mediul de Afaceri, ai Ministerului Transporturilor, SRI, SIE, ai Băncii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară, ai Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor.

Astfel, OUG prevede că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală creează şi gestionează baza de date cu privire la fonduri şi resurse economice blocate.

De asemenea, controlul punerii în aplicare a sancţiunilor internaţionale de blocare a resurselor economice se face de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

După primirea înştiinţării în acest sens şi după cercetările necesare, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală „dispune, prin ordin al preşedintelui, fără întârziere, blocarea fondurilor sau a resurselor economice care se află în proprietatea, sunt deţinute de sau se află sub controlul, direct sau indirect, al persoanelor fizice ori juridice care au fost identificate ca fiind persoane sau entităţi desemnate”.

Totodată, respectiva OUG a fost emisă în 2019 de către Executivul condus de Viorica Dăncilă, a fost dezbătută în Parlament începând din luna septembrie a aceluiaşi an şi a fost trimisă spre promulgare preşedintelui României pe 24 martie anul acesta.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner