Liderul grupului de dans ritualic ‘Chipăruşul’, Ştefan Harabagiu, a fost declarat Tezaur Uman Viu

Foto: ziaruldevrancea.ro
0 5

Ştefan Harabagiu, liderul grupului de dans ritualic „Chipăruşul” din Nereju, a fost declarat Tezaur Uman Viu de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, la secţiunea „Spiritualitate – dansator”, pentru păstrarea dansului tradiţional din zona Nereju, a informat, vineri, Centrul Cultural Vrancea.

După Pavel Caba la secţiunea „Crestături în lemn, instrumente populare” şi Şerban Terţiu la secţiunea „Măşti populare”, care au obţinut titlul în anul 2018, acesta este al treilea reprezentant din localitatea Nereju care primeşte acest titlu, potrivit Centrul Cultural Vrancea.

Ansamblul  „Chipăruşul” s-a înfiinţat în anul 1957, iar Harabagiu este membru fondator al acestuia, actual, Ştefan Harabagiu este liderul grupului de dans ritualic „Chipăruşul”, dans mortuar străvechi, care constituie un adevărat brand al comunei Nereju din judeţul Vrancea.

Titlul de Tezaur Uman Viu i-a fost concordat, pentru valoarea interpretării dansului ritualic ‘Chipăruşul’, pe baza arhivei de înregistrări şi fotografii-document ale Centrului Cultural Vrancea.

„Ştefan Harabagiu cântă şi dansează de peste jumătate de secol, cu talent şi dăruire, afişând o molipsitoare mândrie a interpretării. Forţa sa interpretativă emană magie şi entuziasm, remarcându-se fără îndoială între dansatorii grupului, fiind punctul de forţă al ansamblului. Dansul şi urătura lui Ştefan Harabagiu au fost remarcate de specialişti pentru valoarea interpretării dansului ritualic ‘Chipăruşul’, dans funerar, pe care artistul îl interpretează transformându-se, ritualic, odată cu melodia, fiind evocator. Ştefan Harabagiu este un brand local, definit de pasiunea pentru păstrarea tradiţiei autentice vrâncene. Ştefan Harabagiu şi Ansamblul Folcloric Tradiţional ‘Chipăruşul’ din Nereju conservă şi promovează şi astăzi valori tradiţionale incontestabile, componente ale tezaurului folcloric vrâncean, ce continuă să reprezinte o sursă reală de bogăţie culturală”, se arată într-un comunicat al Centrului Cultural Vrancea.

De mai mulţi ani Ştefan Harabagiu a fost colaborator al unor festivaluri şi concursuri zonale şi naţionale organizate de Centrul Cultural Vrancea, a fost implicat în organizarea de către obştea şi comuna Nereju a evenimentelor şi a sărbătorile tradiţionale din zonă şi a participat la numeroase concursuri internaţionale în Polonia, Franţa, Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Turcia, Suedia, România, unde a obţinut nenumărate premii.

Acesta a pregătit foarte mulţi tineri la secţia externă din Nereju a Şcolii Populare de Artă din cadrul Centrului Cultural Vrancea, alături de Stoica Puţoi care este, în prezent, alături de maestrul său, conducător al ansamblului.

Potrivit Centrului Cultural Vrancea, deşi în ultimii ani Ştefan Harabagiu şi-a mutat domiciliul în Ialomiţa, acesta continuă să fie, la cei 81 de ani ai săi, legat de ansamblul pe care îl păstoreşte şi de tradiţiile pe care le-a promovat de-a lungul anilor.

În prezent, Titlul de Tezaur Uman Viu este viager, personal şi netransmisibil şi se acordă pentru România de către Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata