Liderul suprem al talibanilor, discuţiile cu premierul Qatar au avut loc la Kabul

De Jurnalul Național Externe Politică 189 citiri
2 min citire

Inrolare trafic.ro
Discuțiile au avut loc pe 12 mai și au inclus o întâlnire între liderul suprem al talibanilor și premierul Qatar.

Prim-ministrul Qatar a purtat discuții cu talibanii la începutul acestei luni, semnalând un nou efort al talibanilor de a pune capăt izolării sale internaționale de când aceștia au preluat Afganistanul în urmă cu aproape doi ani.

Discuțiile au avut loc pe 12 mai, care au inclus o întâlnire între liderul suprem al talibanilor, Haibatullah Akhunzada, și premierul Qatar Mohammed bin Abdulrahman Al Thani. Cu toate acestea, nu au fost făcute publice detalii sau citiri oficiale de la întâlnire.

Potrivit agenției de presă Qatar, vizita lui Al Thani a venit în contextul „rolului politic al țării în comunicarea cu diverse părți, pe lângă facilitarea relațiilor dintre guvernul interimar și comunitatea internațională și căutarea de a obține securitate și prosperitate pentru afgan. oameni”.

Potrivit agenției de presă Reuters, o sursă diplomatică a spus că și președintele Statelor Unite ale Americii Joe Biden a fost informat despre discuțiile dintre cele două țări.

„A avut o scurtă întâlnire cu Haibatullah (Akhunzada). Acest lucru este foarte important pentru că aceasta a fost singura dată când un lider internațional s-a întâlnit cu Haibatullah”, a spus Osama Bin Javaid de la Al Jazeera.

„Au discutat multe probleme, în special securitatea. Au apărut și angajamentele Emiratului Islamic al Afganistanului față de comunitatea internațională. În conversația cu unii oficiali talibani, au existat și discuții despre drepturile femeilor și redeschiderea școlilor”, a adăugat el.

SUA au impus sancțiuni grele țării de când Kabul a căzut în mâinile talibanilor, inclusiv restricții comerciale și înghețarea activelor, despre care grupul spune că fac situația afganilor mai îngrozitoare.

Sursa – www.aljazeera.com