Luca de Meo și Denis Le Vot dezvăluie secretele Dacia, analiștilor și investitorilor

De Jurnalul Național Actuale Auto Companii 87 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Sub titulatura tipic franțuzească „à la Dacia”, Luca de Meo, director executiv al grupului Renault, și Denis le Vot, CEO al mărcii Dacia, prezintă analiștilor financiari și investitorilor, chiar în România, modul unic de a face afaceri al Dacia și cel în care marca reușește să se extindă pe piața europeană, continuând să-și crească profitabilitatea.

Din informaţiile celor doi oficiali ai grupului Renault, modelul de afaceri Dacia este unic, construit pe combinația a trei componente principale. În primul rând este vorba despre aplicarea conceptului „design-to-cost” care vizează atingerea unui avantaj al costurilor cu circa 15% față de concurenții direcți prin concentrarea asupra elementelor care contează pentru clienți. Acest obiectiv de a furniza clienților esențialul este atins și grație activelor grupului Renault , mai exact, a utilizării de către Dacia a tehnologiilor deja dezvoltate de Renault, precum și prin know-how-ul a 3.000 de ingineri.

Iar a doua componentă este combinația dintre amprenta industrială și aprovizionarea unică, elemente care duc la o competitivitate a costurilor de referință susținută de rate ridicate de utilizare a uzinelor (peste 130%) și o rată ridicată de integrare locală.

Nu în ultimul rând, succesul Dacia este generat de un model de distribuție foarte eficient, cu costuri care sunt cu circa 50% mai mici decât media vest-europeană, aproape fără discount și 30% din vânzări provenind din inițiative digitale.

 Marca se dezvoltă trecând de la low-cost la un foarte bun raport calitate/preț

Din afirmaţiile celor de la Renault, marca Dacia este una care cucerește noi clienți pentru grup. În prezent, circa 76% dintre cei care cumpără modele Dacia au deținut anterior alte mărci. În acest context, fidelizarea se află în centrul modelului de afaceri al Dacia.

68% dintre foștii proprietari ai unor mașini ale mărcii au cumpărat din nou o Dacia nouă

Datorită gamei sale simple de vehicule, cu un preț foarte bun în clasa sa, Dacia comercializează circa 80% – 85% dintre mașinile produse prin canale de vânzare cu amănuntul, ceea ce are ca rezultat o abordare fără reduceri sau cu discounturi foarte mici. Astfel se obțin valori reziduale ridicate (un plus de 10 puncte procentuale, în medie, față de piață).

La jumătatea acestui an, Dacia Sandero este cel mai vândut vehicul din Europa, același model find lider de piață în zona vânzărilor cu amănuntul încă din 2017. Dacia Duster este pe primul loc în zona vânzărilor de SUV-uri cu amănuntul, iar Jogger se află pe podiumul vânzărilor cu amănuntul în segmentul C. Modelul Spring este și el, conform oficialilor francezi, al patrulea cel mai bine vândut vehicul electric în domeniul vânzărilor cu amănuntul în segmentele A și B.

Viitorul Dacia în viziunea șefilor mărcii

În planurile de viitor, Luca de Meo și Denis Le Vot susțin că „Dacia, în prezent un campion al segmentului B, va intra cu îndrăzneală în segmentul C datorită unei strategii de gamă de produse atent elaborate. După Jogger, Dacia Bigster va întruchipa această evoluție începând cu 2025 și
vor urma alte două vehicule care vor permite mărcii să își dubleze acoperirea bazinului de profit. Ca urmare, este de așteptat atingerea unor vânzări de 1 milion de unități la nivelul anului 20230, o treime dintre acestea provenind din segmentul C”.

Totodată, pornind de la soluții hibride accesibile, Dacia va trece fără probleme la comercializarea de mașini electrice în Europa, fiind deja un pionier al soluțiilor accesibile în acest domeniu. O va face „à la Dacia” și va oferi clienților săi produsele potrivite folosind tehnologie a grupului Renault și, mai ales, a diviziei Ampere. Această abordare va sprijini marca în reducerea amprentei sale de carbon cu 50% până în 2035.

În același timp, Dacia va rămâne o „plasă de siguranță pentru grupul Renault în ceea ce privește viteza de electrificare”. Mai mult chiar, marca va contribui la reinventarea lanțului valoric al mașinilor cu motoare termice prin cooperarea cu HORSE Powertrain, prin dezvoltarea unor trenuri de propulsie revoluționare, adaptate pentru combustibili alternativi.

Aşadar, „vor asigura o creștere puternică, alături de o profitabilitate solidă, care să genereze randamente remarcabile”.

Șefii mărcii se așteaptă ca veniturile Dacia să se dubleze între 2022 și 2030, iar marja operațională actuală „solidă, de două cifre” să ajungă la 15% înainte de 2030.

Sursa – www.economica.net