Ludovic Orban: ”Este scris negru pe alb”

De Jurnalul Național Actuale Politică 153 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Ludovic Orban, actualul președinte al partidului Forța Dreptei, acuză actuala guvernare de tentativă de fraudă a alegerilor europarlamentare din 9 iunie.

Practic, Ludovic Orban reclamă faptul că, printr-o modificare a legii electorale, adusă prin Ordonanță de Urgență, cetățenii din afara localității de domiciliu, care votau la alegerile europarlamentare pe listele suplimentare, nu mai pot face asta la fel de ușor, pentru că ar trebui să depună o cerere înainte.

În afirmaţiile sale, ”În conformitate cu Art. 16 din OUG privind comasarea alegerilor, este prevăzut că cetățenii care nu se află în localitatea de domiciliu pot să voteze la europarlamentare doar cu cerere prealabilă la urna specială.

(…) Este scris negru pe alb. Nu se face o distincție între cetățenii nedeplasabili, ci, simplu, cetățenii care nu se află în localitatea de domiciliu. Este extrem de grav ceea ce este prevăzut în această ordonanță, pentru că interpretarea poate fi clară, că niciun cetățean, care este student de exemplu și nu se află în localitatea de domiciliu, dar ar vrea să voteze la europarlamentare acolo unde este student, niciun om care se află în deplasare (…) nu poate să voteze decât dacă depune o cerere.

Textul Ordonanței este foarte clar și presupune un risc major de a îngreuna exercitarea dreptului de vot la europarlamentare pentru cetățenii care nu se află în localitatea de domiciliu.

Am semnalat acest lucru, inclusiv o solicitare la Biroul Electoral Central pentru a clarifica acest aspect, pentru că, dacă nu se clarifică acest aspect, și dacă cineva vrea să aplice textul Ordonanței așa cum este scris, nu va putea permite exercitarea dreptului de vot pe liste suplimentare, așa cum a fost până acum”, a declarat Ludovic Orban la Antena 3 CNN.

Ludovic Orban acuză actuala guvernare

Astfel, ”Tentativa de fraudare a alegerilor din 9 iunie de către actuala putere este evidentă. Astăzi voi prezenta una dintre mizeriile născocite de guvernanți pentru a îngreuna votul unor largi categorii de cetățeni.

Este vorba de cetățenii care nu se află în localitatea de domiciliu în ziua votului. Până la alegerile din acest an ei puteau să voteze la alegerile pentru Parlamentul European pe listă suplimentară la orice secție de votare din localitatea unde se găseau în ziua votului.

Ordonanța nu mai permite exercitarea dreptului de vot în acest mod foarte simplu, ci îngreunează exercitarea dreptului de vot instituind obligația de a face o cerere pentru a putea vota și de a vota doar cu urna specială.

La alegerile pentru Parlamentul European au votat pe lista suplimentară peste 1,2 milioane de alegători. Cine sunt cei care votează la euoparlamentare în alte localități decât localitatea de domiciliu? Studenții, cei care se află în weekend la munte, la mare sau în altă destinație turistică, cetățenii care locuiesc în periurban dar și-au păstrat buletinul de oraș, angajații care lucrează în alte localități și nu se pot deplasa în ziua votului în localitățile de domiciliu etc.

Toate aceste categorii de cetățeni, în marea lor majoritate, nu sunt „prietenii” puterii. Din acest motiv, PSD și PNL au conceput acest plan diabolic de a le reduce prezența la vot prin complicarea modalității de exercitare a votului pentru a reduce voturile opoziției.

Continui să cer imperativ CCR să judece imediat excepțiile de neconstituționalitate cu privire la ordonanța de comasare invocate de Forța Dreptei și REPER și admise de ÎCCJ, pentru că ar fi un grav atentat la democrație acceptarea complice a desfășurării unor alegeri în baza unei ordonanțe neconstituționale.

Dar, indiferent de ce va face Curtea Constituțională, îi îndemn pe românii care s-au săturat de coaliția toxică să vină oricum la vot și să își exercite dreptul de vot oricât de mult vor încerca partidele stat să îngreuneze procesul de votare. Pentru că, așa cum „ pic cu pic se face marea”, la fel, vot cu vot se face schimbarea!”, a scris Ludovic Orban într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Sursa – www.antena3.ro