Luptele continuă în capitala Sudanului, în ciuda încetării focului

De Jurnalul Național Actuale Externe 118 citiri
2 min citire
Martorii din Khartoum, capitala Sudanului, au raportat focuri de artilerie, zboruri cu avioane de luptă deasupra orașului și lupte de stradă continuă în unele zone, în timp ce încetarea focului de o săptămână a început șocant.

S-au auzit bombardamente puternice în estul Khartumului, iar un locuitor a împărtășit o fotografie cu fum negru și gros care se ridică pe cer. În Omdurman și Khartoum North, orașele gemene din Khartoum, oamenii au spus că au auzit sunete de arme de calibru mic.

După cinci săptămâni de lupte crâncene între armată și forțele paramilitare de susținere rapidă (RSF), fracțiunile beligerante au convenit asupra unui armistițiu de șapte zile, începând de luni la 21:45 (19:45 GMT), pentru a permite livrarea de ajutor și a lăsa oamenii scapă.

În orele înainte de intrarea în vigoare a încetării focului, armata Sudanului a efectuat lovituri aeriene grele peste Khartoum împotriva rivalilor săi paramilitari.

Încetarea focului include pentru prima dată un mecanism de monitorizare care implică armata și RSF, precum și reprezentanți din Arabia Saudită și Statele Unite, care au intermediat acordul după discuțiile de la Jeddah.

Cu puțin timp înainte ca armistițiul să intre în vigoare, RSF a lansat un mesaj audio de la comandantul său – Mohamed Hamdan Dagalo, cunoscut sub numele de „Hemedti” – în care a mulțumit Arabiei Saudite și SUA, dar și-a îndemnat oamenii să câștige. „Nu ne vom retrage până nu punem capăt acestei lovituri de stat”, a spus el.

Ambele părți s-au acuzat reciproc de o tentativă de acapare de putere la începutul conflictului pe 15 aprilie.

Încetarea focului a stârnit speranțe într-o pauză într-un război care a alungat aproape 1,1 milioane de oameni din casele lor, inclusiv peste 250.000 care au fugit în țările vecine, amenințând cu destabilizarea unei regiuni volatile.

Sursa – www.aljazeera.com