Maia Sandu: Republica Moldova nu poate renunța la achiziția de gaze din Federația Rusă

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a precizat luni că țara caută alternative, însă acum nu poate renunța la gazele naturale din Rusia. În privința sancțiunilor internaționale, Sandu a dat asigurări că acestea vor fi respectate și nu va permite evitarea acestora.

Astfel că, Republica Moldova nu poate renunța în acest moment la achiziția de gaze din Federația Rusă, afirmă, luni, președintele Maia Sandu. Aceasta precizează că Republica Moldova  găzduiește 100.000 de refugiați ucraineni.

Maia Sandu: Nu putem renunța la achiziția de gaze din Rusia

„Cel mai important element – achiziția de gaze. Aici este cel mai mare aspect economic, dacă vorbim de relațiile economice cu Federația Rusă. Noi avem pentru moment un singur furnizor de gaze, guvernul caută alternative, pentru că nici pentru noi nu este bine să fim dependenți 100% de un singur furnizor. Situația pe piața gazelor este dificilă, (…) dar astăzi nu putem să renunțăm la achiziția de gaze din Federația Rusă. Nu suntem singura țară care nu renunță”, a spus, luni, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, conform Mediafax.

Aceasta mai spune că Republica Moldova plătește zilnic 3-4 milioane de dolari pentru gazele naturale cumpărate din Federația Rusă.

În plus, Maia Sandu s-a referit și la situația refugiaților ucraineni.

„Republica Moldova găzduiește 100.000 de refugiați, ceea ce înseamnă 4% din populație. Dacă e mult sau puțin, fiecare își trage propria concluzie”, afirmă Maia Sandu.

Conform acesteia, în contul deschis de Ministerul de Finanțe de la Chișinău au fost donați, inclusiv de guvernele Elveției și Lituaniei, aproximativ 60 de milioane de lei moldovenești.

„Dacă din țara noastră nu s-ar fi furat miliarde de lei în trecut, inclusiv de unii politicieni, atunci evident că resursele ar fi fost mai mari și am fi putut ajuta mai multă lume. Asta este realitatea și vom încerca pe viitor să ajutăm oamenii ca să treacă mai ușor prin această criză economică”, mai precizează Sandu.

Republica Moldova va respecta sancțiunile impuse Rusiei

În ceea ce privește sancţiunile internaţionale impuse Federaţiei Ruse ca urmare a invaziei în Ucraina, Maia Sandu a dat asigurări că Republica Moldova le va respecta, transmite Radio Chişinău, conform Agerpres.

Băncile din Republica Moldova respectă toate restricţiile de plăţi internaţionale, exporturile s-au diminuat din cauza războiului din ţara vecină, iar autorităţile urmăresc să nu aibă loc reexporturi de pe teritoriul republicii, a adăugat Maia Sandu.

„În cazul Republicii Moldova în tot ceea ce ţine de sistemul financiar, sistemul bancar, băncile noastre respectă toate politicile şi restricţiile impuse de sistemele de plăţi internaţionale. Deci, pe dimensiunea financiară şi bancară se respectă toate aceste interdicţii, inclusiv restricţiile aplicate de SWIFT sau de sistemele de carduri Visa şi MasterCard. Aceste sancţiuni sunt respectate”, a mai spus ea.

Totodată, Republica Moldova nu va permite evitarea sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei în privinţa sistemului bancar sau a reexporturilor.

Sursa: capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata