Malta are în vedere să solicite returnarea unui dinte de rechin preistoric, oferit cadou prinţului George al Marii Britanii de către naturalistul Sir David Attenborough, ţara insulară argumentând că fosila ar trebui expusă pe teritoriul său, unde a fost descoperită, relatează luni Reuters. Palatul Kensington a anunţat sâmbătă primirea acestui cadou şi a precizat că dintele uriaş a fost oferit prinţului în vârstă de şapte ani cu ocazia participării lui Attenborough la o vizionare privată, în prezenţa membrilor familiei regale, a celui mai recent documentar al său. Attenborough a descoperit fosila în timpul unei vacanţe cu familia în Malta, la sfârşitul anilor ’60, a transmis palatul. Vechimea fosilei, descoperită încorporată în calcar galben de consistenţă moale, este estimată la aproximativ 23 de milioane de ani. Ministrul Culturii din Malta, Jose Herrera, a declarat că dintele ar trebui să fie expus într-un muzeu local şi a promis că “va pune lucrurile în mişcare” pentru recuperarea fosilei. ”Există unele artefacte importante pentru patrimoniul natural maltez care au ajuns peste hotare şi merită să fie recuperate”, a declarat Herrera pentru Times of Malta, fără să ofere detalii despre cum intenţionează să recupereze fosila. Dintele a aparţinut unui megalodon, o specie dispărută de rechin uriaş, care putea atinge dimensiuni de până la 16 metri. ”Acordăm, pe bună dreptate, multă atenţie artefactelor istorice şi artistice, însă nu se întâmplă întotdeauna la fel cu istoria noastră naturală. În acest sens, sunt hotărât să realizez o schimbare de atitudine”, a precizat ministrul. Malta a fost o colonie britanică până în 1964.

Foto: bbc.com
0

Din punct de vedere arheoligic, Malta are în vedere să solicite returnarea unui dinte de rechin preistoric, oferit cadou prinţului George al Marii Britanii de către naturalistul Sir David Attenborough, ţara insulară argumentând că fosila ar trebui expusă pe teritoriul său, unde a fost descoperită, relatează luni Reuters.

Palatul Kensington a anunţat sâmbătă, primirea acestui cadou şi a precizat că dintele uriaş a fost oferit prinţului în vârstă de şapte ani, cu ocazia participării lui Attenborough la o vizionare privată, în prezenţa membrilor familiei regale, a celui mai recent documentar al său.

Sir David Attenborough a descoperit fosila în timpul unei vacanţe cu familia în Malta, la sfârşitul anilor ’60, a transmis palatul.

Vechimea fosilei, descoperită încorporată în calcar galben de consistenţă moale, este estimată la aproximativ 23 de milioane de ani.

Dar Ministrul Culturii din Malta, Jose Herrera, a declarat că dintele ar trebui să fie expus într-un muzeu local şi a promis că “va pune lucrurile în mişcare” pentru recuperarea fosilei.

”Există unele artefacte importante pentru patrimoniul natural maltez care au ajuns peste hotare şi merită să fie recuperate”, a declarat Herrera pentru Times of Malta, fără să ofere detalii despre cum intenţionează să recupereze fosila.

Astfel, dintele a aparţinut unui megalodon, o specie dispărută de rechin uriaş, care putea atinge dimensiuni de până la 16 metri.

”Acordăm, pe bună dreptate, multă atenţie artefactelor istorice şi artistice, însă nu se întâmplă întotdeauna la fel cu istoria noastră naturală. În acest sens, sunt hotărât să realizez o schimbare de atitudine”, a precizat ministrul.

Malta a fost o colonie britanică până în 1964.

Sursa: Agerpres
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close